Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Owoce i warzywa - samo zdrowie na talerzu
Dlaczego trzeba jeść owoce i warzywa?
- dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym potasu, błonnika pokarmowego, prowitaminy A, witaminy C oraz kwasu foliowego,
- obniżają ryzyko zachorowania na niektóre choroby przewlekłe oraz choroby nowotworowe,
- obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru, a także cukrzycy typu II,
- zmniejszają poziom cholesterolu,
- pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zwłaszcza warzywa i owoce będące źródłem potasu. Są to m.in. pomidory, szpinak, soczewica, fasola czerwona, groch łuskany oraz banany, belony i suszone owoce (np. śliwki, brzoskwinie i morele),
- mają niską zawartość tłuszczów i kalorii,
- przeciwdziałają zaparciom i uchyłkowatości jelit,
- pomagają w tworzeniu czerwonych komórek krwi,
- mają pozytywny wpływ na oczy i skórę,
- poprawiają odporność organizmu i chronią przed infekcjami,
- utrzymują w zdrowiu dziąsła i zęby,
- zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych,
- zmniejszają ryzyko powstawania nadwagi i otyłości,
- przedłużają młodość.
Jakie warzywa i owoce jeść najczęściej?
Generalnie zdrowe są wszystkie warzywa i owoce, ale po niektóre z nich powinniśmy sięgać częściej. Są to na pewno warzywa z rośliny kapustnych, takie jak brokuł, brukselka, kalafior i kalarepa. Są niskokaloryczne i bogate w prozdrowotne składniki. Dostarczają witaminy C, żelaza, wapnia, witamin z grupy B i składników mineralnych. Odgrywają też ogromną rolę w profilaktyce nowotworowej. W naszej diecie nie powinno też zabraknąć owoców jagodowych, w tym jagód, borówek i malin. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwoksydacyjne, chronią komórki mózgu i poprawiają pamięć. Nie zapominajmy o cytrusach, źródle witaminy C. Wpływają na odporność organizmu i zapobiegają chorobom serca. Istotne są też rośliny strączkowe. Zawierają błonnik, białko, witaminy z grupy B, magnez, żelazo i fitonutrienty, obniżające poziom cholesterolu i pomagają w walce z rakiem. Ryzyko nowotworów zmniejszają także pomidory, tak samo jak bataty, które coraz częściej pojawiają się na polskich stołach.
Komponowanie zdrowych posiłków
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana