Artykuł sponsorowany

4 cechy zdrowego mleka

4 cechy zdrowego mleka

Mleko jest jednym z najczęściej spożywanych produktów żywnościowych. Utrzymanie wysokiej jakości gwarantuje bezpieczne spożycie i dostarczenie cennych składników do organizmu. Najważniejszymi cechami zdrowego mleka są: czystość mikrobiologiczna, wysoka zawartość białka, unikatowy skład tłuszczu mlecznego oraz obecność witamin i składników mineralnych. Te elementy zapewniają wysoką wartość odżywczą dobrego mleka.

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne mleka

Podstawową cechą zdrowego mleka jest jego czystość mikrobiologiczna. Produkt ten stwarza idealne warunki dla rozwoju szkodliwych mikroorganizmów, wskutek czego może dojść do niekorzystnych zmian w jego jakości oraz składzie chemicznym. Spełnianie rygorystycznych warunków w czasie obróbki pozwala zapewnić bezpieczne spożycie czystego mleka.

Przetwarzanie mleka surowego przedłuża jego trwałość. Najczęściej stosowanymi technikami podczas utrwalania jest pasteryzacja i sterylizacja. Metody te pozwalają wyeliminować mikroflorę chorobotwórczą za pomocą wysokiej temperatury i przedłużyć okres przydatności do spożycia. Oprócz kontroli jakości dostarczanego surowca istotna jest również higiena w zakładach przetwórstwa mlecznego. Czystość powietrza w hali produkcyjnej oraz sterylność maszyn oddziałują na końcową jakość produktu.

Dobre mleko przed wypuszczeniem na rynek musi być poddane analizom. Firmą specjalizującą się w zaopatrywaniu zakładów mleczarskich w innowacyjne testy jest m.in. TOMLAB. Z pomocą tych innowacyjnych metod, badanie jakości mleka jest proste i pozwala wykryć wszelkie nieprawidłowości, które wpływają na jakość, trwałość i smak finalnego produktu.

Wysoka wartość odżywcza mleka

Mleko jest produktem o wysokiej wartości odżywczej. Jest źródłem pełnowartościowego białka, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Stymulują funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zwiększają zdolność organizmu do radzenia sobie ze stresem.

Bioaktywne składniki tłuszczu mlecznego przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, a także są prekursorami hormonów sterydowych. Szczególnie istotnym składnikiem mleka jest sprzężony kwas linolowy. Ma on działanie antykancerogenne, dzięki czemu wpływa na zahamowanie rozwoju nowotworów m.in. piersi, wątroby czy jelita grubego.

Mleko jest również cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy: A i D oraz z grupy B, a także jest źródłem wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Składniki te wpływają na poprawę funkcjonowania mózgu, wzmocnienie kości, a także biorą udział w odbudowie tkanek.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.