Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Handel świeżymi owocami. Charakterystyka importu i eksportu owoców
Eksport owoców do Polski
Jak informowało ministerstwo finansów, w pierwszym półroczu 2018 roku z Polski wyeksportowano 536,2 tys. t świeżych owoców za 295,2 mln euro, co oznacza, że spadek w stosunku do roku poprzedniego wyniósł aż 40% w ilości i 14% w przeliczeniu na kwotę sprzedaży. Do czerwca najwięcej wyeksportowano jabłek, bo aż 430,1 tys. t. Średnia cena wynosiła 0,48 euro za kilogram. Świeże owoce znajdują swoich odbiorców głównie w krajach Unii Europejskiej, bowiem jest to sprzedaż wielkości 61,5% całego eksportu w ujęciu wartościowym. Natomiast do krajów WNP wyeksportowano 13,5% owoców i przetworów. Wszystkie inne państwa to jedynie 7% polskiego eksportu.Świeże owoce importowane z Polski
Import świeżych owoców w 2018 roku wzrósł o 4,5% i wynosił 754,8 mln euro, jednak saldo obrotów nadal pozostaje ujemne o 21% w stosunku do roku poprzedniego. W ujęciu tygodniowym najlepiej sprzedają się towary lokalne. Ekspert z firmy Lomania tłumaczy:Z reguły każdy kraj ma własną produkcję, natomiast import poszerza asortyment o produkty mniej dostępne. Zaspokaja to potrzeby współczesnego konsumenta, który chętniej sięga po owoce egzotyczne.Import wpływa na różnorodność towarów, ale także na jakość oraz cenę. Dużą rolę odgrywają także stosunki międzynarodowe. Jabłka są w Polsce najczęściej eksportowanym owocem, ale dużym konkurentem jest Ukraina, która w ostatnim roku odnotowała wzrost. Jednak 51% eksportu ukraińskich jabłek trafia do Rosji.
Produkcja a eksport
Handel owocami wymaga wiedzy, znajomości i sprzętu. Potrzebne jest właściwej wielkości zaplecze przechowalniczo-magazynowe oraz odpowiednia sortownia. Każdy transport powinien być właściwie przygotowany, a produkty spakowane w taki sposób, by podczas długiej drogi nie uległy zepsuciu. Producenci często nie są w stanie indywidualnie zająć się eksportem owoców, dlatego tę rolę przejmują firmy z odpowiednim zapleczem. Skupują one produkty z wolnego rynku i sprzedają w wybranych krajach. Działanie w wielu państwach umożliwia także import towarów. Jakość produktów oraz usług stale się zwiększa. Eksporterzy muszą bowiem dostosowywać poziom do innych europejskich producentów i dostawców.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana