Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Od lubelskich pól po cenioną wódkę
Choć nie ma jednoznacznych danych pozwalających określić, który naród jako pierwszy wymyślił wódkę jedno jest pewne: obecnie to przede wszystkim polska specjalność. Starannie wyselekcjonowane zboża, pochodzące z lubelskich pól, tradycyjne metody wytwarzania, śledzenie procesu technologicznego na każdym etapie produkcji. To wszystko zapewnia doskonały produkt końcowy – cenioną na całym świecie wódkę.
Aż do XVI wieku wódka spirytus uważany był za środek leczniczy, zdolny konserwować młodość i przedłużać życie. Kiedy zamiast wina do destylacji alkoholu użyto zboża – stała się trunkiem pijanym nie tylko okazjonalnie. A pierwsza pisemna wzmianka o wódce pojawiła się już w 1405 roku.
Produkcja wódki: od lubelskich pól po spirytus
Wszystko zaczyna się od pszenicy orkisz, rosnącej na lubelskich polach. Po zbiorach i oddzieleniu ziaren czas rozpocząć skomplikowany proces produkcji podstawowego składnika wódki.
Mając niezbędne składniki, czas rozpocząć od podstaw: parowania. Orkisz ogrzewa się w środowisku wodnym do wysokiej temperatury, nie niższej niż 150 stopni Celsjusza. W wyniku tego procesu skrobia zawarta w zbożu ulega rozpadowi na fermentujące cukry proste oraz dwucukry. Rozkład skrobi pod wpływem działających na nią enzymów nazywa się zacieraniem. Masa z parownika zostaje schłodzona w kadzi zaciernej, a gdy jej temperatura spadnie do 32 stopni – dodawane są drożdże. Kolejnym krokiem jest fermentacja, która trwa 72 godziny i zachodzi w kadziach fermentacyjnych.
W wyniku fermentacji cukrów dochodzi do powstania etanolu oraz innych związków chemicznych, niekoniecznie pożądanych. Konieczna jest więc destylacja, czyli oddzielenie alkoholu etylowego. Końcowym produktem tego procesu jest spirytus, który następnie musi zostać wielokrotnie oddestylowany w procesie rektyfikacji. To on, obok czystej wody jest głównym składnikiem polskiej wódki. Czy to wszystko? Otóż nie...
Wyjątkowy smak i aromat cenionej, polskiej wódki
Rektyfikacja jest jednym z czynników mających wpływ na smak i aromat wódki. Kolejnym jest woda – najlepiej krystalicznie czysta, pozyskiwana z głęboko ukrytych złóż lub górskich źródeł. Specjalnie dobrane media filtracyjne, które należą do ostatniego etapu produkcyjnego nadają każdej wódce wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Rodzaj filtrów to tajemnica producenta wódki – w końcu to one mają wpływ na efekt końcowy... Jednak ostatecznie, po wielu etapach akceptacji alkoholu przez wykwalifikowanych testerów wódka może trafić na sklepowe półki, a następnie nasze stoły. Tak kończy się historia powstania wódki V-one: od lubelskich pól po ceniony trunek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana