Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Agregaty chłodnicze w wyposażeniu sklepów i gastronomii

Produkty spożywcze muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach. Niektóre z nich wymagają magazynowania w niższej temperaturze niż temperatura otoczenia.
W warunkach domowych używa się do tego lodówki. Jednak w miejscach takich jak punkty handlowe czy restauracje trzeba stosować zupełnie inne rozwiązania. Do chłodzenia wykorzystuje się tam agregaty chłodnicze. Zobacz, czym są i jak działają.
Agregaty chłodnicze – co to takiego?
Agregat chłodniczy stanowi układ chłodzenia. Dzięki niemu jest możliwe utrzymanie optymalnie niskiej temperatury, aby wszelkie produkty spożywcze mogły być przechowywane zgodnie z przepisami i utrzymały swoje własności.
Agregat chłodniczy, a raczej jego moc oraz wydajność, powinny być dostosowane do urządzeń, w których mają pracować. Inne agregaty są montowane w domowych zamrażarkach i lodówkach, a inne w urządzeniach przemysłowych.
Działanie agregatów polega na zasysaniu czynnika chłodzącego. Dzięki temu ma on wyższe ciśnienie oraz temperaturę. Wtedy też czynnik trafia do skraplacza i oddaje zgromadzoną energię. Kiedy natomiast dostaje się do elementu dławiącego, jego ciśnienie oraz temperatura ponownie się obniżają.
Agregaty chłodnicze mogą być dopasowane do różnorodnych instalacji. Kuchenne lodówki czy większe szafy chłodzące spełniają swoje zadania właśnie dzięki nim. Ważne jednak, aby ich rodzaj był dostosowany do przeznaczenia i rozmiarów danego sprzętu – mówi ekspert
z firmy Iglootechnika.
Jak wykorzystuje się agregaty chłodnicze w sklepach i punktach gastronomicznych?
Agregaty można podzielić na trzy rodzaje. Są to agregaty: chłodnicze, wody lodowej oraz skraplające. To właśnie ostatnie z nich, ze względu na bardzo dużą wydajność, wykorzystuje się najczęściej w branży spożywczej, sklepach czy restauracjach.
Agregaty skraplające są przystosowane zarówno do pracy wewnątrz pomieszczeń, jak i na zewnątrz. Nowoczesne urządzenia tego typu charakteryzują się tym, że generują niski poziom hałasu. Mogą też pracować w niekorzystnych warunkach oraz znajdować się w piwniczkach czy w dużych chłodniach.
Dlatego też taki sprzęt wykorzystuje się często w sklepach. Lady chłodnicze, szafy, regały chłodzące i lodówki przeznaczone na większą ilość artykułów są wyposażone właśnie w takie agregaty chłodnicze. Można je spotkać także w tamtejszych zamrażarkach.
W barach czy restauracjach odpowiadają one za niską temperaturę w wielkogabarytowych lodówkach. Są także nieocenione, kiedy lada chłodnicza czy lodówka muszą znajdować się na zewnątrz budynku, co ma miejsce bardzo często zwłaszcza w okresie letnim.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana