Artykuł sponsorowany

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Urządzenia chłodnicze są niezbędne w firmach działających w wielu branżach. Jednak największe zapotrzebowanie na taki sprzęt występuje w szeroko pojętej branży spożywczej. Sklepy osiedlowe, supermarkety, lokale gastronomiczne – to miejsca, w których bez dobrej chłodni się nie obejdzie. Z uwagi na zróżnicowane potrzeby firm, w kategorii urządzeń chłodniczych można znaleźć różne modele produktów. Jakie? Oto przegląd tych najważniejszych.

Funkcją, którą, spełniają wszystkie urządzenia chłodnicze, jest oczywiście obniżanie temperatury znajdującej się w nich zawartości oraz jej utrzymywanie na określonym poziomie. Od ich niezawodnej pracy zależy m.in. jakość i stan produktów spożywczych, a nawet niewielkie odchylenia mogą prowadzić do poważnych strat dla producenta czy dystrybutora. Dlatego tak istotny jest wybór sprzętu wysokiej klasy.

Ważna jest nie tylko marka urządzenia chłodniczego, ale przede wszystkim dobranie odpowiedniego typu konstrukcji. To ona ma kluczowy wpływ na funkcjonalność kupionego sprzętu – wyjaśnia ekspert z firmy Frigo System ze Szczecina, która zajmuje się dostawą wyposażenia dla gastronomii.

Jakie są rodzaje urządzeń chłodniczych?

Urządzenia chłodnicze można różnie podzielić, jednak z punktu widzenia klienta najważniejsze jest rozróżnienie według pełnionych funkcji. Z tej perspektywy można wymienić m.in.:

  • lady chłodnicze – niezbędne do przechowywania i ekspozycji produktów spożywczych w małych i dużych sklepach; są idealne na nabiał, mięso, sałatki, ryby
    i podobne produkty wymagające niskiej temperatury,
  • lady cukiernicze – przeznaczone do ekspozycji wyrobów cukierniczych, np. ciast z kremem i innych wypieków oraz deserów, które potrzebują schłodzenia,
  • regały chłodnicze – idealne do większych sklepów; pozwalają na wygodne składowanie dużych partii nabiałów, wędlin i innych przetworów i zapewniają łatwy dostęp do nich, np. klientowi, który przechadza się między półkami z koszykiem;
  • szafy chłodnicze – do dużych supermarketów lub większych sklepów; najczęściej z rozsuwanymi drzwiczkami. Idealne np. na napoje; można znaleźć też odpowiednie wersje do spiżarni w restauracji czy na zaplecze magazynowe;
  • witryny i gondole – do przechowywania i ekspozycji towarów (np. serów czy paczkowanych wędlin) pomiędzy półkami w supermarkecie,
  • dystrybutory do lodów – idealne do cukierni i lodziarni, na lody gałkowe,
  • witryny sałatkowe – ich wnętrze jest przystosowane do eksponowaniu i sprzedaży sałatek i innych produktów luzem,
  • komory chłodnicze – np. do chłodni na restauracyjnym zapleczu, a także dla firm z branży chemicznej czy farmaceutycznej.

Dobór odpowiedniego urządzenia chłodniczego zależy od potrzeb firmy (np. tego, czy towar ma być atrakcyjnie wyeksponowany i łatwo dostępny, czy nie), a także dostępnej przestrzeni. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja ze specjalistami w zakresie wyposażenia gastronomicznego i dobór sprzętu na podstawie ich rekomendacji.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.