Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak kupić dobry węgiel?
Węgiel węglowi nierówny! Poznaj rodzaje węgla
W zależności od miejsca wydobycia, jakości złoża czy przechowywania węgiel będzie miał nie tylko inny wygląd, ale też właściwości. Klientom zależy na tym, aby był kaloryczny, czyli dostarczał dużo ciepła, długo się palił (czyli był wydajny), a przy tym – niedrogi.Niestety, ideału nie ma – mówi przedstawiciel sklepu Węglo Smyk . – Węgiel nie może być jednocześnie wysokiej jakości, kaloryczny, a przy tym tani i wydajny. Jest jednak tyle jego typów i gatunków, że z łatwością dobierzemy coś do zasobności swojego portfela i rodzaju kotła, z którego korzystamy.
Handlowy podział węgla na opał
Zróżnicowanie wynikające z wyżej wymienionych czynników znalazło swoje odzwierciedlenie w sortymentach oferowanego na rynku węgla opałowego. Jakie jego rodzaje są dostępne?- Ekogroszek – węgiel o niewielkiej granulacji, za to stosunkowo wysokiej kaloryczności. Surowiec przeznaczany na ekogroszek jest starannie selekcjonowany, dokładnie oczyszczany i wzbogacany w celu uzyskania jak najlepszych parametrów. Daje mało popiołu i jest jedną z bardziej czystych i bezpiecznych odmian węgla na opał.
- Orzech zalicza się do tzw. węgli grubych. Wyróżnia się wysoką wartością opałową. Używa się go w kotłach zasypowych zarówno starszych, jak i nowoczesnych.
- Ekomiał – miał produkowany z ekogroszku. Daje dość dużo ciepła przy niewielkiej ilości popiołu. To uniwersalny i łatwo dostępny opał, który sprawdza się szczególnie w piecach z podajnikami.
- Kostka – cechuje się dużymi bryłami, wysoką kalorycznością, dużą wydajnością. Te cechy sprawiają, że jest do dość droga odmiana węgla.
- Koks to produkt porównywalny pod względem kaloryczności z kostką, jednak dokładnie oczyszczony z gazów i siarki. Spala się długo i wydajnie, a przy tym mniej zanieczyszcza środowisko.
Co jeszcze jest ważne przy wyborze węgla?
Wielkość granulacji węgla i jego wartość opałowa to nie wszystko. Warto przyjrzeć się węglowi przed kupnem lub udać się do sprawdzonego sprzedawcy. Zdecydowanie lepiej kupować polski węgiel, ponieważ jest on lepiej osuszany i oczyszczany z kamieni i pyłów oraz twardszy, a przez to mniej się kruszy. Suchy i czysty węgiel jest znacznie lżejszy i lepiej się pali. Dokładne oględziny będą korzystne dla kieszeni i środowiska.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana