Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym powinna się charakteryzować idealna kawa
Upodobania co do smaku są oczywiście kwestią gustu, a pod tym względem różnimy się i nie sposób oceniać kawy jednoznacznie w tym aspekcie – mówi ekspert z Coffee Zone. Dostępne są liczne odmiany kaw o rozmaitych nutach smakowych, dzięki czemu każdy może odnaleźć kawę idealną dla siebie. Istnieją jednak pewne standardy, które pozwalają zorientować się, czy kawa jest obiektywnie dobrej jakości czy też nie.Doskonała kawa to ta, która zachowuje idealny balans pomiędzy kwasowością, słodyczą i goryczą oraz posiada kremową konsystencje i gęstą creme, czyli wierzchnią warstwę kawy. Crema jest charakterystyczną warstwą występującą na powierzchni espresso, składającą się z substancji oleistych i pęcherzyków CO2. Kolor cremy jest bezpośrednio związany ze stopniem wypalenia kawy – mocniej wypalone ziarna przełożą się na ciemniejszy kolor cremy. Body to z kolei gęstość i oleistość naparu.
Kwasowość w kawie?
Jednym z najczęstszych zarzutów wobec kawy jest jej wysoka kwasowość. Faktycznie, mocno kwaśna kawa może być odbierana jako niesmaczna. Jednak kwasowość jest niezbędnym elementem każdej mieszanki, zwłaszcza w kawach afrykańskich. Lekka kwasowość, cytrusowy posmak jest cechą jak najbardziej pożądaną.Gorycz w kawie
Podobnie rzecz ma się w przypadku goryczy. Picie zbyt gorzkiej kawy jest po prostu nieprzyjemne. Z drugiej strony delikatna gorycz w kawie jest zupełnie naturalna. Intensywność goryczy wyczuwalnej w naparze uzależniona jest od sposobu - stopnia palenia. Kawy ciemniej palone – w stylu włoskim będą miały więcej goryczy.Słodycz
Jest ona bezpośrednią konsekwencją migracji cukrów podczas obróbki ziaren kawy. W procesie zwanym suchym (DRY) cukry przenikają z miąższu owocu do ziaren. Im dłuższy proces tym więcej cukru dostanie się do ziaren kawy i słodycz staje się dobrze wyczuwalna w kawowym naparze.Konsystencja, balans smaku
Ocena konsystencji napoju jest możliwa wyłącznie w klasycznym espresso, w którym możemy ocenić gęstość naparu, elastyczność cremy oraz balans smaku, który jest najważniejszym elementem dla każdego z nas przy wyborze idealnej mieszanki. W zależności od tego czy w kawie przeważa kwasowość, gorycz czy słodycz, nasza kawa będzie smakować zupełnie inaczej. Ale właśnie dzięki temu, ze mamy dostępne różne mieszanki, możemy codziennie delektować się idealnie dopasowanym smakiem w filiżance kawy. Jeżeli wypicie kawy jest przyczyną nieprzyjemnych odczuć mamy do czynienia z produktem niskiej jakości lub źle dopasowanym do naszego gustu. Idealna kawa pozostawi po sobie przyjemny posmak, wrażenie pełności i delikatnych nut smakowych.Z jakich ziaren uzyskasz idealną kawę?
Idealna kawa o pełnej konsystencji, bogatym aromacie, zbilansowanej kwaskowości, goryczy i słodyczy, to efekt pozyskania ziaren z dobrych plantacji, prawidłowego palenia, przechowywania oraz przygotowania naparu. Toteż niezależnie od tego, jaki gatunek kawy preferujesz, idealny napój uzyskasz korzystając ze świeżo palonych ziaren, pochodzących ze sprawdzonego źródła, profesjonalnych i certyfikowanych palarni.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana