Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Sekrety diety ajurwedyjskiej
Dieta ajurwedyjska – co to takiego?
Ajurweda ma swoje korzenie w Indiach – to tam ponad 5000 lat temu opracowano zasady nazywane sztuką życia. To, że nauki te wykorzystywane są również dzisiaj, świadczy o ich skuteczności. Dieta ajurwedyjska zgodnie z paradygmatami starożytnej dziedziny wiedzy zakłada, że aby być zdrowym, a co za tym idzie szczęśliwym, należy żyć w zgodzie z własnym organizmem. Dlatego każdy, kto decyduje się na ten sposób odżywiania, ma indywidualnie opracowywany plan odżywiania. Dieta ta polega na ograniczeniu mięsa i przetworzonego jedzenia w codziennym jadłospisie. Dominują w niej przede wszystkim świeże, zdrowe produkty. Oprócz tego jest ona dopasowana do potrzeb danego organizmu.– Filozofia ajurwedyjska zakłada, że to, co je człowiek, wpływa bezpośrednio na jego umysł i stan ducha. Dlatego należy starannie dobierać spożywane produkty oraz komponować swoje menu. Dieta pochodząca ze starożytnych Indii zakłada ustalanie jadłospisu w zależności od typu energetycznego konkretnej osoby. Ci, którzy decydują się na stosowanie do tych zasad, szybko odczuwają korzyści wiążące się z nowym stylem odżywiania– mówi doradczyni z Instytutu Medycyny Funkcjonalnej.
Jak należy odżywiać się zgodnie z zasadami diety ajurwedyjskiej?
Plan żywieniowy, którego podstawą jest dieta ajurwedyjska, powinien być ustalony wraz ze specjalistą. Tylko wtedy można mieć pewność, że spożywane posiłki dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz że jadłospis będzie miał uzdrawiające właściwości. Co do zasady, dieta ta jest opracowywana dla trzech typów energetycznych:- vata – osoby te cechują się szczupłą budową ciała i suchą cerą. Służy im spożywanie awokado, bananów, ziaren amarantusa, migdałów i soczewicy;
- pitta – dominującymi cechami u człowieka typu pitta jest sprawność fizyczna oraz smukła sylwetka. W jego diecie powinno znajdować się dużo jabłek, jęczmienia, ryżu basmati, karczochów. Powinien unikać on spożywania cytryny czy papryczek chilli;
- kapha – osoby z typu kapha mają oleistą cerę oraz krępą, dosyć przysadzistą budowę ciała. Muszą stronić od wołowiny, masła, migdałów, pszenicy, białego ryżu. Ich organizmowi przysłuży się spożywanie kalafiora, chudego drobiu, papryki, jabłek, jagód, brukselki i koziego mleka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana