Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak się zdrowo odżywiać?
Choć nasza świadomość zdrowotna wzrasta, wciąż jeszcze zbyt mało uwagi poświęcamy odżywianiu się. Temat ten pojawia się często, ale głównie w kontekście uzyskania odpowiedniej wagi ciała. Zgrabna sylwetka zaś nie zawsze idzie w parze ze zdrowiem. A to ono jest najważniejsze. Nie zapominajmy o tym! Jedzmy z rozmysłem i zdrowo. Odżywiajmy nasz organizm.
Dla każdego coś innego
Nie ma jednego jadłospisu, który byłby odpowiedni dla wszystkich. Organizm każdego z nas funkcjonuje inaczej. Inne są także jego potrzeby. Dlatego dobra dieta, to dieta indywidualna, ułożona z uwzględnieniem aktualnego stanu zdrowia i codziennego zapotrzebowania na energię.
Pokarm ma za zadanie dostarczać nam składników niezbędnych do przeprowadzania wszystkich procesów życiowych. Począwszy od oddychania, poprzez myślenie, na odbudowywaniu i regeneracji komórek skończywszy.
Jeśli organizmowi brakuje substancji odżywczych i trwa to miesiącami a nawet latami, wówczas kwestią czasu jest pojawienie się różnego rodzaju dolegliwości i chorób. Żywienie to przede wszystkim odżywianie organizmu i naszym zadaniem jest dostarczenie mu tego, czego potrzebuje do budowy, regeneracji i oczyszczania. Jedząc monotonnie, ograniczając drastycznie kalorie i korzystając z modnych diet koncentrujących się tylko na pozbyciu się zbędnych kilogramów, jest bardzo ryzykowne. Utrata zbędnych kilogramów, z jednoczesnym zachowaniem zdrowia – wymagają kompleksowego podejścia. Oba wiążą się z koniecznością wprowadzenia trwałych zmian w naszym życiu – tłumaczy nasza rozmówczyni, trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska.
Zwracajmy uwagę na to, co jemy i jak jemy
Kolejną istotną rzeczą po tym, co jemy, jest kwestia sposobu, w jaki to robimy. Pamiętajmy więc o tym, aby właściwie dobierać i łączyć produkty. Postawmy na jak najmniej przetworzoną żywność i zadbajmy o nasz system trawienny.
Aby mogła zajść synteza energii i składników odżywczych w naszym organizmie, niezbędne jest właściwe działanie enzymów. Możemy skutecznie je wesprzeć poprzez odpowiednie łączenie pokarmów. Oto kilka wskazówek:
- produkty o wysokiej zawartości białka spożywajmy w pierwszej kolejności, gdyż w przeciwieństwie do innych makroskładnik ten do strawienia wymaga dużej ilości soków żołądkowych (jeśli nie będziemy stosować się do tej zasady, soków żołądkowych może zabraknąć, a cenny budulec, jakim jest białko, nie zostanie prawidłowo przyswojony przez nasz organizm),
- różne rodzaje skrobi wymagają innego środowiska trawiennego, dlatego starajmy się o to, aby nasz posiłek zawierał tylko jeden jej rodzaj,
- produkty zawierające skrobię możemy śmiało łączyć z tłuszczami bez obawy, że te opóźnią proces trawienia,
- w syntezie tłuszczów zaś pomocne są produkty kwaśne,
- jedzmy dużo zielonych i niezawierających skrobi warzyw, ich obecność w posiłku bezpośrednio wpływa na prawidłowy przebieg procesów trawiennych,
- pamiętajmy o tym, że węglowodany trawione w pierwszej kolejności mogą doprowadzić do sytuacji, w której inne składniki odżywcze w oczekiwaniu na swoją kolej zaczną ulegać procesowi fermentacji.
Podczas doboru spożywanych pokarmów warto również kierować się naszą grupą krwi. Koncepcja ta stworzona i ogłoszona w latach 90. przez Petera d’Adamo mówi o tym, że w zależności od grupy krwi poszczególne składniki odżywcze przyjmowane są przez nasz organizm w inny sposób. Odpowiedzialne za to są reakcje lektyn w pokarmie z krwią. Te roślinne białka wiążą cukier i przywierają do błon komórkowych, przez co mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie i powodować niepożądany przyrost masy ciała.
Jak widać, zdrowe odżywianie organizmu wymaga wiedzy, pracy i zaangażowania. Stawka jest bardzo wysoka, bowiem zdrowie stanowi naszą największą wartość. Bądź zmotywowany i działaj! Jeśli brakuje Ci wiary w samodzielne działania, skorzystaj z pomocy specjalisty, jakim jest Trener postaw żywieniowych. Podczas indywidualnych szkoleń i mentoringu opracuje dla Ciebie właściwe rozwiązanie. Dzięki współpracy z trenerem przede wszystkim poznasz potrzeby swojego organizmu i zaczniesz dobrze go traktować. Zyskasz zdrowie, poprawisz wyniki badań, nauczysz się prawidłowo dla siebie jeść i pić oraz poprawisz swój wygląd a utrata masy ciała będzie skutkiem ubocznym poprawy zdrowia ogólnie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana