Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak radzić sobie z nadwrażliwością zębów?
Przeszywający ból zębów podczas jedzenia rzeczy zimnych, gorących lub słodkich to najbardziej charakterystyczny objaw nadwrażliwości zębów. Ta przypadłość bardzo ogranicza i utrudnia codzienne życie. Jak sobie z nią radzić? Czy nadwrażliwość zębów może się cofnąć? Dowiedz się, jak zadbać o nadwrażliwe zęby i co zrobić, aby odzyskać przyjemność z jedzenia lodów w upalne dni – bez strachu!
Przyczyny i objawy nadwrażliwości zębów
„Winowajcą” bolesnych dolegliwości towarzyszących nadwrażliwości zębów jest odsłonięta zębina. Gdy wszystko jest w porządku, ta czuła na bodźce część zęba jest solidnie zabezpieczona – dziąsłem, a także szkliwem od strony korony zęba i cementem od strony jego korzenia. Jeśli jednak dziąsła się cofną lub dojdzie do utraty szkliwa i cementu, zębina staje się wyeksponowana na czynniki zewnętrzne. Wówczas przy kontakcie zębiny z zimnym i ciepłym jedzeniem, pod naciskiem palca, szczoteczki do zębów lub narzędzi stomatologicznych, a także pod wpływem substancji słodkich i kwaśnych pojawia się ból. Jest on ostry, przeszywający do tego stopnia, że skutecznie odstrasza od określonych pokarmów. Jedyną pociechą jest fakt, że jest on też krótkotrwały.
Dlaczego tkanka chroniąca zębinę ulega degradacji? Na to pytanie odpowie dentysta z gabinetu stomatologicznego Es Dentica w Tychach:
Szkliwo zanika pod wpływem kwasów. Są one obecne w owocach, zwłaszcza cytrusowych, ale też w jabłkach, w sokach i alkoholach z tych owoców. Szkliwo uszkadzają też napoje gazowane. Kwasy niszczące warstwę ochronną zęba mogą pochodzić również z organizmu pacjenta. Nadwrażliwość zęba może być konsekwencją cofania się kwasów żołądkowych. Wreszcie źródłem kwasów są bakterie rozwijające się w płytce nazębnej.
Jak znaleźć ulgę przy nadwrażliwości zębów?
Nadwrażliwość zęba można wyleczyć całkowicie jedynie w gabinecie dentysty. W tym celu stosuje się środki, które zmniejszają wrażliwość zębiny przez blokowanie czucia w nerwach lub zatykanie kanalików zębinowych. Jeśli problem wynika z ubytków szkliwa, można je wypełnić specjalnym kompozytem stomatologicznym. Bardziej radykalną metodą jest leczenie kanałowe, czyli całkowite usunięcie nerwów z kanalików zębowych. Po tym zabiegu ząb nie będzie już nigdy bolał z żadnego powodu (tzw. ząb martwy). Dobór metody zależy od stopnia odsłonięcia zębiny, a także subiektywnych doznań bólowych zgłaszanych przez pacjenta.
W warunkach domowych wrażliwość zębiny na bodźce można zmniejszyć, stosując specjalne pasty i płukanki do zębów. Preparaty te pozwalają ograniczyć dolegliwości, jednak nie usuwają przyczyny problemu. Pacjent z nadwrażliwością zębów powinien też unikać słodkich i kwaśnych potraw oraz napojów, aby nie pogarszać kondycji szkliwa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana