Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety opakowań szklanych
Nieprzepuszczalność i nierozpuszczalność szkła
Szkło jest substancją, która cechuje się całkowitą nieprzepuszczalnością i nierozpuszczalnością w środkach chemicznych. Jest to bowiem tworzywo, które jest całkowicie obojętne dla przechowanego w nim produktu. Nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z obecną w jego wnętrzu substancją ani nie mają na nie wpływu środki chemiczne z otoczenia, w jakim jest przechowywane. Wpływa to na duże bezpieczeństwo produktów, które są przechowywane w opakowaniach wykonanych ze szkła. Szkło jest zresztą produkowane bez żadnych domieszek, które osłabiałyby jego właściwości; opakowania szklane, takie jak np. słoiki, produkuje się w hutach szkła, takich jak Huta Szkła Sława w Kielcach. Nie ma także problemów z tym, gdzie trzymać produkty, gdyż dzięki wskazanymi wyżej właściwościami szkła, mogą być one bowiem przechowywane w dowolnym, wybranym przez nas miejscu bez obaw, że ich zawartość zostanie „skażona” przed inne substancje. Taki kontakt w przypadku innych materiałów wykorzystanych do produkcji opakowań, np. kartonów czy plastiku, może bowiem prowadzić do zmiany smaku, zapachu czy nawet składu chemicznego danego produktu.Odporność na wysokie temperatury
Szkło, w przeciwieństwie do plastiku czy matali, jest materiałem odpornym na działanie wysokich temperatur. Ta jego właściwość pozwala na bardziej higieniczne przygotowywanie produktów. Ma to szczególne znaczenie np. przy produkcji soków i napojów, które przechodzą proces pasteryzacji, w wyniku którego eliminowane są szkodliwe dla ludzkiego organizmu bakterie i inne drobnoustroje. Gotowy produkt jest poddawany działaniu wysokiej temperatury i jeszcze gorący wlewany do szklanych butelek. Takie postępowanie pozwala także na wyeliminowanie konieczności użycia chemicznych środków konserwujących. Napoje dostępne w szklanych butelkach są więc zdrowsze w przeciwieństwie do tych obecnych w kartonach, czy plastikowych opakowaniach, które zawierają w swoim składzie konserwanty.Ekologiczność
Szkło to jeden z niewielu materiałów do przechowywania żywności i innych substancji, które jest w stu procentach ekologiczne. Pozwala bowiem na pełny recykling i ponowne jego wykorzystanie. Dzięki używaniu opakowań wykonanych ze szkła dbamy więc nie tylko o nasze zdrowie, ale także o środowisko naturalne.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana