Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Sekrety popularności piwa kraftowego
Od kilkunastu lat piwo przeżywa prawdziwy renesans stając się nie tylko napojem dla mas. Z każdym rokiem wyraźnie rośnie liczba koneserów tego trunku, dla których jasny kolor i gęsta pianka to za mało. Grupa ta poszukuje piw z tak zwaną duszą. To właśnie do tych osób kierują swoją ofertę browary rzemieślnicze produkujące piwa kraftowe. Sekretu coraz większej popularności piw tego rodzaju należy upatrywać m.in. w oryginalnych recepturach i naturalnych składnikach używanych w procesie warzenia piwa.
Co wyróżnia piwa kraftowe?
Określenie piwo kraftowe odnosi się do piwa warzonego w małych lokalnych browarach nazywanych browarami rzemieślniczymi. Browary takie są najczęściej prowadzone przez miłośników piwowarstwa. Dzięki temu mogą one zaproponować wyroby charakteryzujące się unikalnym smakiem, którego nie znajdziemy w piwach tzw. Przemysłowych produkowanych na ogromną skalę przez potężne koncerny. W przeciwieństwie do piw przemysłowych, których smaki są łudząco do siebie podobne piwa kraftowe występują w dziesiątkach, a nawet setkach odmian. Browary rzemieślnicze bardzo często sięgają po stare receptury sporządzone przed wiekami. Tym samym ocalają od zapomnienia trud i pracę dawnych piwowarów, ale również dają drugie życie historycznym smakom piw, z których kiedyś słynęły małe lokalne browary. Chęć sięgnięcia po piwo, którego twórca jest znany z imienia i nazwiska powoduje, że piwa kraftowe zyskują coraz większą rzeszę zwolenników pragnących skosztować trunków tworzonych z wielkim pietyzmem i dbałością o jego własności począwszy od składników z jakich zostało wyprodukowane, a na procesie samej produkcji skończywszy.
Nowoczesne wydanie piw kraftowych
Atutem browarów rzemieślniczych jest możliwość pozwolenia sobie na tworzenie piw eksperymentalnych. To sprawia, że prócz tradycyjnych receptur nowe pokolenie piwowarów wykorzystując wiedzę oraz własną kreatywność wymyśla autorskie, oryginalne i często odważne produkty. Piwa regionalne, takie jak piwa Pilsvar, które nie tylko swoją nazwą, ale także składem czy dodatkami nawiązują do regionu, w którym działa browar są chętnie wybierane przez turystów. Takich wyrobów trudno szukać w ofercie browarów przemysłowych. Kolejnym powodem zwiększonego zainteresowania piwami kraftowymi jest ich wysoka jakość. Bierze się ona stąd, że lokalne browary przywiązują szczególną wagę do surowców stosowanych w procesie warzenia piwa, wybierając wyłącznie naturalne składniki oraz dodatki. Warto także podkreślić, że znaczna większość osób po spróbowaniu piwa kraftowego nie wyobraża sobie powrotu do picia piw przemysłowych. Dzieje się tak nawet pomimo faktu, że piwa rzemieślnicze z uwagi na proces produkcji i stosowane składniki mają wyższą cenę. Spożywanie piw kraftowych przestaje być modą, ale staje się świadomym wyborem produktu tworzonego z pasją.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana