Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zastosowanie fartuchów jednorazowych w przetwórstwie spożywczym
Jakie są zalety zastosowania fartuchów jednorazowych?
Postęp technologiczny i rosnące z nim wymagania w stosunku do warunków produkcji powodują, że odzież ochronna jest wymaganym elementem w zakładach przetwórstwa spożywczego. Noszenie odzieży jednorazowej przez pracowników firm zajmujących się przetwórstwem spożywczym jest obowiązkowe, aby spełnić normy sanitarno -epidemiologiczne. Pracodawcy są natomiast zobowiązani do zapewnienia pracownikom odpowiednich elementów ubioru i ochrony indywidualnej, dostosowanej do potrzeb i charakteru pracy przez niego wykonywanej. Fartuch jednorazowy jest obowiązkiem wynikającym z normy ISO 22000, która rozszerza wymagania systemu HACCP wobec wszystkich, którzy zajmują się produkcją i przetwórstwem żywności i ich dystrybucją. Zaostrzone normy nakładają obowiązek noszenia odzieży ochronnej w celu eliminacji zagrożeń zdrowotnych związanych z surowcami, procesami technologicznymi i pracownikami. Odzież ochronna stanowi także element niezbędny do wdrażania Dobrych Praktyk Higienicznych. W zależności od przeznaczenia fartuchy jednorazowe mogą być wykonane z włókniny polipropylenowej, laminatu polietylenowego, folii polietylenowej, a także włóknin spun - bond i melt - blown. Materiały wyróżniają się lekkością, wytrzymałością, elastycznością i miękkością w dotyku. Są także łatwe do utrzymania w czystości. W razie potrzeby każdy pracownik może wymienić je na nowe podczas swojej pracy.Dlaczego zastosowanie fartuchów jednorazowych w przemyśle spożywczym to dobre rozwiązanie?
Pracownicy sektora spożywczego zobowiązani są do noszenia odzieży ochronnej i jednorazowej. Fartuchy jednorazowe są rozwiązaniem, które gwarantuje wysoki poziom higieny i czystości. Lekkość tkanin, miękkość, przewiewność, wytrzymałość na rozerwanie i bezpyłowość to znaczne ułatwienie stosowania odzieży roboczej, które sprawia, że zyskuje ona przewagę nad tradycyjną. Jak mówi pracownik firmy ID Fashionworld oferującej sprzedaż fartuchów jednorazowych:Fartuch jednorazowy musi spełniać określone normy bezpieczeństwa kontaktu z określonymi substancjami lub dopuszczające go do użytku w przemyśle spożywczym. Powinien przede wszystkim chronić przed przedostaniem się zanieczyszczeń i zagrożeń. Ważne jest także, aby zapewniał wygodę użytkownikowi i dobrą przepuszczalność powietrza. Nie powinien krępować ruchów, powodować zadrapań i alergii. Istotne jest także to, aby stosować taką odzież zgodnie z przeznaczeniem, czyli jednorazowo.Zakup odzieży ochronnej i fartuchów jednorazowych to konieczność w przemyśle spożywczym. Elementy wykonane z najlepszych materiałów i z dbałością o każdy szczegół to gwarancja bezpiecznej pracy z produktami spożywczymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana