Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Pozbądź się bakterii z jedzenia dzięki ozonowi
W czasach, kiedy przemysł spożywczy dąży do optymalizacji produkcji, żywność jest coraz bardziej wypełniona chemią. Chcąc zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich szukamy rozwiązań, które poprawią jakość spożywanego jedzenia. Jednym z najskuteczniejszych, a jednocześnie prostych sposobów jest ozonowanie. Tłumaczymy, na czym polega proces ozonowania, jaki rodzaj żywności można oczyszczać oraz czy taki zabieg jest w pełni bezpieczny.
Na czym polega ozonowanie?
Ozon, nazywany aktywnym tlenem, to naturalnie występujący gaz w postaci cząsteczek trójatomowych. Pojedyncze atomy zostają uwolnione i „atakują” ozonowaną substancję. W efekcie z trójatomowego ozonu pozostaje dwuatomowy tlen. Uznany za jeden z najsilniejszych, znanych, naturalnych utleniaczy. Jego niewiarygodna siła została doceniona i od lat wykorzystywana w dezynfekcji pomieszczeń, wnętrz samochodów, ale także żywności. Ozon świetnie rozpuszcza się w wodzie, a jednocześnie usuwa z niej wszelkie zanieczyszczenia.
Co można ozonować?
Ozonowanie to proces, który jest niezwykle uniwersalny. Technika sprawdza się niemal przy wszystkich rodzajach warzyw i owoców – zarówno twardych, jak i miękkich, podatnych na uszkodzenia. Ozonować można również mięso, ryby, owoce morza czy jajka. Ponadto, ta technika sprawdza się przy kaszach, ziarnach i suchych warzywach strączkowych.
Za pomocą generatora ozonu dezynfekować można również lodówkę, naczynia, sztućce czy pojemniki do przechowywania żywności.
Jak ozonować żywność?
Żywność, którą chcesz oczyścić, umieść w szklanym lub plastikowym pojemniku. Zalej wodą do całkowitego zanurzenia. Do generatora ozonu podłącz rurkę. Drugi koniec włóż do wody. Szczelnie zamknij naczynie i uruchom urządzenie. W zależności od rodzaju oczyszczanych produktów dostosuj czas pracy ozonatora:
- owoce – miękkie owoce, jak jagody, maliny, truskawki – 5 minut, twarde, np. jabłka, gruszki – 10 minut,
- warzywa – 15 minut,
- mięso – 20 minut.
Po skończonej pracy wyjmij oczyszczone produkty i odczekaj kilka minut. Po tym czasie – żywność jest wolna od zanieczyszczeń i gotowa do spożycia.
Czy ozonowanie żywności jest bezpieczne?
Jak tłumaczy ekspert z firmy Bitom:
Ozon to gaz, o silnym, jednak krótkotrwałym działaniu. Jako aktywny tlen bardzo szybko ulega rozkładowi. Utlenia zanieczyszczenia, a następnie przekształca się w „zwykły”, dwuatomowy tlen. Oznacza to, że przy odpowiednim dostosowaniu stężenia i odczekaniu do całkowitego wytrącenia ozonowanie staje się nie tylko niewiarygodnie skuteczną, ale również całkowicie bezpieczną techniką odkażania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana