Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Popularne rodzaje serów z mleka krowiego
Mleko krowie podstawą serów
Mleko krowie stało się bardzo ważne w żywieniu człowieka. Jego surowa wersja nie jest bezpośrednio przeznaczona do handlu spożywczego. Zanim trafi do sklepów, poddawana jest różnym obróbkom cieplnym, dzięki którym uzyskuje się produkt przeznaczony do spożycia. Mleko krowie jest najczęściej używane do produkcji serów. Ponieważ krowy produkują go więcej niż owce czy kozy, sery z mleka krowiego są generalnie tańsze. Mleko to nadaje im łagodny smak, chociaż zależy to od wielu innych czynników. Istnieją również bardzo mocne w smaku sery krowie, takie jak Gorgonzola. Całość jest bogata w tłuszcz, dlatego często używa się mleka odtłuszczonego. Tymczasem tłuszcz jest jednym z elementów najbardziej wpływających na smak, a używanie wersji odtłuszczonej jest równoznaczne z utratą pewnych walorów sera.Rodzaje serów z mleka krowiego
Z mleka krowiego można produkować sery miękkie (białe, twarogi) i twarde. Wśród tej drugiej grupy najpopularniejsze są:- Gouda – nosi nazwę holenderskiego miasta i jest jednym z najpopularniejszych serów na świecie. Jest smaczny i półtwardy. Wytwarza się go z mleka krowiego, chociaż w rzemieślniczych wariantach wykorzystuje się mleko owcze lub kozie. Może być również podawany pokrojony w kostkę, plastry lub roztopiony.
- Edam – to jeden z najsłynniejszych serów na świecie. Jest aromatyczny, ma mleczny, łagodny, lekko słony smak. Idealnie komponuje się z warzywami, smakuje na kanapce, straty na makaronie lub podany w towarzystwie innych produktów na desce serów.
- Emmentaler – to ser pochodzenia szwajcarskiego wytwarzany wyłącznie z mleka krowiego. Bardzo łatwo go rozpoznać dzięki dużym dziurom. Jest półtwardy, ma mocny i owocowy aromat, a jego smak jest bardzo delikatny i słodki, w którym można wyczuć nuty orzechowe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana