Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Po czym rozpoznać prawdziwy oscypek?
Na co zwrócić uwagę wybierając oscypek?
Prawdziwy oscypek chroniony jest przez Unię Europejską, jako produkt regionalny. Ma on postać dwustronnego stożka o wadze około 600-800 gramów. Nasuwa się w tym miejscu pytanie, co z pozostałymi, sprzedawanymi turystom mniejszymi serami o owalnym kształcie lub w postaci beczułki? Okazuje się, że są one sprzedawane pod nieoficjalnymi nazwami jako sery bacy lub serki podhalańskie. Większość dystrybutorów zdecydowała się jednak certyfikować swoje produkty, występujące pod tymi nazwami, dzięki czemu konsumenci mają pewność, że kupują prawdziwy podhalański oscypek. Często można spotkać się jednak z oszustwami dotyczącymi sprzedaży podrabianych serów. Oprócz tego, że produkty te nie mają certyfikatu, są także wyrabiane w niehigienicznych warunkach i poddawane farbowaniu zamiast wędzeniu. Produkuje się je z mleka krowiego i sprzedaje na terenie całego kraju.Czym charakteryzuje się prawdziwy oscypek?
Prawdziwy oscypek od wyrobów podrabianych można odróżnić na podstawie kilku charakterystycznych cech. Wystarczy dowiedzieć się, w jaki sposób i kiedy produkuje się tego rodzaju sery. Właściciele Przetwórstwa Mleka z Pieniążkowic – Jadwiga i Ryszard Smoleniowie wymieniają kilka czynników, które decydują o tym, czy dany oscypek produkowany jest według tradycyjnej receptury. Prawdziwy podhalański serek powinien zatem:- być produkowany pomiędzy majem a październikiem, kiedy owce udają się na wypas,
- mieć jaśniejszy kolor od wyrobu z mleka krowiego,
- być bardziej kremowy,
- mieć ostrzejszy smak.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana