Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Dlaczego świeże warzywa są dobre dla zdrowia?
Jakie właściwości mają świeże warzywa?
Warzywa stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia, która została opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Oznacza to, że powinny się znaleźć w menu każdego człowieka, który toleruje fruktozę. Wielu osobom warzywa kojarzą się z różnymi kolorami, które jak się okazuje mają znaczenie. Barwa świadczy o zawartości naturalnego barwnika, takiego jak chlorofil, antocyjanozydy, czy karotenoidy, które mogą pomagać w walce z różnymi schorzeniami. Warzywa czerwone są skarbnicą potasu, likopenu oraz antocyjanów. Z kolei zielone są źródłem chlorofilu oraz witaminy C. Fioletowe warzywa obfitują w antocyjanozydy. Warzywa mają prozdrowotne właściwości i dostarczają wielu wartości odżywczych. Dodatkowo jedząc je nie trzeba mocno się ograniczać w ilości, ponieważ ich kaloryczność jest niewielka. Świeże warzywa cechują się bogactwem wielu witamin, takich jak beta karoten, witamina C, E i z grupy B. Dodatkowo zawierają między innymi sód, potas, wapń, żelazo, tłuszcze, dużą ilość wody oraz mnóstwo błonnika, dlatego mają niską kaloryczność. Największą zaletą warzyw jest właśnie zawartość witamin, które regulują wszelkie procesy zachodzące w organizmie. Na przykład witamina C wspomaga procesy gojenia się ran oraz odporność. Kwas foliowy zawarty głównie w zielonych warzywach jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witaminy także są odpowiedzialne za trawienie, ciśnienie krwi oraz prawidłową pracę układu sercowo - naczyniowego. Kolejną ważną właściwością warzyw jest zawartość minerałów. Można w nich znaleźć sód, cynk, jod i wiele innych. Minerały regulują gospodarkę kwasowo - zasadową oraz hormonalną organizmu. Dodatkowo są budulcem kości i zębów. Uczestniczą w procesie przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów. Cennym elementem warzyw jest także błonnik, który ma działanie stabilizujące poziom glukozy. Uczestniczy w obronie przeciwnowotworowej oraz wspomaga walkę z nadwagą. Warzywa, które mają szczególnie dużą zawartość błonnika to suszone pomidory, groch i soczewica. Dodatkowo składnik ten pomaga w zaparciach i bólach związanych z hemoroidami.Co można przygotować ze świeżych warzyw?
Według ekspertów warzywa powinno dodawać się do każdego posiłku. Zaleca się spożycie ich przynajmniej 0,5 kg na dobę. Dlatego można je jeść jako przekąski w ciągu dnia lub dodatki do potraw.Jak mówi sprzedawca warzyw i owoców z Zieleniaka u Beatki: Świeże warzywa są bogactwem smaku i dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Szybkim pomysłem na zrobienie z nich pysznego posiłku są różnego rodzaju sałatki. Wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa lub te zalegające w lodówce, pokroić w kostkę i zrobić dressing na bazie oliwy oraz ziół. Idealnym dodatkiem do tego będzie świeże pieczywo lub grzanki. Bardziej sycącą opcją jest dodanie makaronu lub ryżu.Świeże warzywa można także wykorzystać do przygotowywania soków oraz koktajli. Napoje warzywne są bombą witaminową, które mogą też być dodatkiem do obiadu lub śniadania. Takie rozwiązanie jest ciekawym pomysłem dla dzieci, które nie lubią jeść surowych warzyw. Kolejną możliwością ich maksymalnego wykorzystania jest gotowanie na parze, które jest zdrowym zamiennikiem smażenia oraz pozwala zachować drogocenne właściwości warzyw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana