Uprawa soi
15 lutego 2021

Kategoria:
Dom i ogród

Znaczenie bakterii brodawkowych dla uprawy soi

Wszyscy ci, którzy zajmują się uprawą soi, wiedzą, że podczas dbania o to, by z czasem nazbierać jak największe plony, należy zachować właściwą czujność. Dużą rolę podczas uprawy soi odgrywają bakterie brodawkowe, czyli glebowe bakterie azotowe należące do określonych rodzajów. Dobrze wiedzieć, czym są właściwie te bakterie i na czym polega ich pozytywne oddziaływanie na soję.

Czym są bakterie brodawkowe?

O bakteriach brodawkowych słyszał pewnie każdy rolnik i każdy ogrodnik. Są to takie bakterie korzeniowe, które żyją w całkowitej symbiozie między innymi z roślinami motylkowatymi wytwarzającymi na swoich korzeniach narośla. Tymi naroślami są brodawki korzeniowe – wyjaśnia ekspert z Polskiej Soi.

Bakterie brodawkowe to glebowe bakterie azotowe, które zalicza się do takich rodzajów jak: AzorhizobiumSinorhizobiumRhizobiumBradyrhizobium i Mesorhizobium. Ważne jest, że żyją one w symbiozie między innymi z roślinami motylkowatymi tworzącymi na swoich korzeniach narośla w postaci brodawek korzeniowych. Symbioza ta zachodzi też pomiędzy bakteriami brodawkowymi a tymi roślinami, które należą do: BetulaceaeRhamnaceaeRosaceaeCoriariaceaeCasuarinaceaeMyricaceaeElaeagnaceae i Datisticaceae. Co ważne, każda roślina może współpracować wyłącznie z wybranym gatunkiem bakterii brodawkowych. Na przykład w przypadku grochu, bobu i soczewicy jest to rhizobium leguminosarum bv. viceae, fasoli – rhizobium leguminosarum bv. phaseoli, natomiast soi – bradyrhizobium japonicum.

Jak bakterie brodawkowe wpływają na soję?

Uprawa soi nie jest skomplikowana, kluczem do obfitych plonów jest nieustanne zachowywanie czujności podczas wykonywania związanych z tym prac. Soja należy do roślin bobowatych, w związku z tym jeśli wystąpi pomiędzy nią a odpowiednimi bakteriami brodawkowymi symbioza, produkuje ona właściwą ilość azotu koniecznego do jej wzrastania. Co istotne, bakterie bradyrhizobium japonicum nie występują w Polsce, nie spotkamy ich nawet w innych europejskich glebach. Z tego powodu konieczne jest przeprowadzanie szczepienia soi, do czego wykorzystywana jest specjalnie przygotowana szczepionka bakteryjna. Szczepienie to jest niezbędnym etapem uprawiania soi wtedy, kiedy rolnik wcale nie zdecyduje się na nawożenie gleby azotem lub zrobi to, ale w bardzo ograniczonym zakresie.

Dzięki brodawkowaniu nasion soi możemy uzyskać aż o 30% większe plony niż wtedy, kiedy gleba nawożona jest minerałami. Wszystko to dzięki odbywającemu się w brodawkach wiązaniu azotu. Poza większymi plonami wymienia się także takie zalety brodawkowania nasion jak podwyższenie poziomu białka w zbieranej przez rolnika soi. Nigdy nie wolno jednak zapominać o tym, by proces brodawkowania odbywał się w specjalnie przygotowanych warunkach. Wówczas możemy liczyć na maksymalnie zadowalające efekty naszej uprawy.