Artykuł sponsorowany

Do czego służą i gdzie wykorzystuje się miesiarki?

Do czego służą i gdzie wykorzystuje się miesiarki?
Każda nowoczesna piekarnia i cukiernia wyposażona jest w szereg urządzeń, które znacznie usprawniają proces produkcji. Jednym z takich urządzeń jest miesiarki. Czym ona jest i do czego służy.

Czym jest i do czego służy miesiarka?

Miesiarka to, jak sugeruje sama jej nazwa, urządzenie przeznaczone do miesienia. Czym jednak jest miesienie?
– Jest to jeden z najważniejszych etapów w produkcji ciasta – wyjaśnia specjalista firmy Geth – To właśnie w trakcie miesienia dochodzi do łączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Jednak miesienia nie należy mylić ze zwykłym mieszkaniem. W trakcie miesienia dochodzi bowiem do zainicjowania pewnych reakcji chemicznych i biochemicznych, które będą decydować o właściwościach gotowego wyrobu. Niedokładne miesienia ciasta skutkuje uzyskaniem produktu gorszej jakości, nawet mimo zachowania odpowiednich proporcji między składnikami – błędów popełnionych na tym etapie nie da się wyeliminować później.
O jakości miesienia decyduje między innymi sposób w jaki będzie ono przeprowadzane oraz czas jego trwania. Miesienie ręczne jest pracą bardzo trudną, wymagającą dużo energii, a przy tym wysokiej precyzji – dlatego właśnie w większości piekarni zadanie powierza się miesiarkom.

Rodzaje miesiarek

W zależności od rodzaju ciasta, zalecane jest używanie odpowiednich rodzajów miesiarek. Dla ciast pszennych, pszenno-żytnich, cukierniczych i wyborowych używa się miesiarek spiralnych. Ich ogromną zaletą jest fakt, że mogą one miesić nawet niewielkie ilości ciasta – minimalne zapełnienie dzieży wynosi zaledwie 5% jej całkowitej pojemności. Drugim ich atutem jest fakt, że nawet przy intensywnym miesieniu temperatura ciasta nie wzrasta o więcej niż 5 stopni w stosunku do jego pierwotnej temperatury o ile czas miesienia będzie się mieścił w ustalonych standardach. Miesiarki spiralne to urządzenia o zazwyczaj niewielkich wymiarach – dzięki temu mogą być używane również w małych i średnich zakładach piekarskich lub cukierniach. Innym rodzajem miesiarki jest urządzenie typu wendelkneter, wytwarzane przez znaną niemiecką markę Diosna. Urządzenie to nadaje się do miesienia ciasta pszennego, żytniego, pełnoziarnistego, francuskiego oraz ciast owocowych oraz ciast do nadzienia z czekolady lub nugaty. Dwa precyzyjnie zaprojektowane mieszadła urządzenia mogą pracować przy dzieży wypełnionej w 1/3 objętości, z kolei dzieża jest w stanie pomieścić nawet 600 kg ciasta. Dzieża z ciastem również wykonuje ruch obrotowy, co pozwala uzyskać bardzo wysoką wydajność urządzenia – w ciągu godziny jest ono w stanie wymiesić do 5000 kg ciasta.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.