Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Do czego służą i gdzie wykorzystuje się miesiarki?
Czym jest i do czego służy miesiarka?
Miesiarka to, jak sugeruje sama jej nazwa, urządzenie przeznaczone do miesienia. Czym jednak jest miesienie?– Jest to jeden z najważniejszych etapów w produkcji ciasta – wyjaśnia specjalista firmy Geth – To właśnie w trakcie miesienia dochodzi do łączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Jednak miesienia nie należy mylić ze zwykłym mieszkaniem. W trakcie miesienia dochodzi bowiem do zainicjowania pewnych reakcji chemicznych i biochemicznych, które będą decydować o właściwościach gotowego wyrobu. Niedokładne miesienia ciasta skutkuje uzyskaniem produktu gorszej jakości, nawet mimo zachowania odpowiednich proporcji między składnikami – błędów popełnionych na tym etapie nie da się wyeliminować później.O jakości miesienia decyduje między innymi sposób w jaki będzie ono przeprowadzane oraz czas jego trwania. Miesienie ręczne jest pracą bardzo trudną, wymagającą dużo energii, a przy tym wysokiej precyzji – dlatego właśnie w większości piekarni zadanie powierza się miesiarkom.
Rodzaje miesiarek
W zależności od rodzaju ciasta, zalecane jest używanie odpowiednich rodzajów miesiarek. Dla ciast pszennych, pszenno-żytnich, cukierniczych i wyborowych używa się miesiarek spiralnych. Ich ogromną zaletą jest fakt, że mogą one miesić nawet niewielkie ilości ciasta – minimalne zapełnienie dzieży wynosi zaledwie 5% jej całkowitej pojemności. Drugim ich atutem jest fakt, że nawet przy intensywnym miesieniu temperatura ciasta nie wzrasta o więcej niż 5 stopni w stosunku do jego pierwotnej temperatury o ile czas miesienia będzie się mieścił w ustalonych standardach. Miesiarki spiralne to urządzenia o zazwyczaj niewielkich wymiarach – dzięki temu mogą być używane również w małych i średnich zakładach piekarskich lub cukierniach. Innym rodzajem miesiarki jest urządzenie typu wendelkneter, wytwarzane przez znaną niemiecką markę Diosna. Urządzenie to nadaje się do miesienia ciasta pszennego, żytniego, pełnoziarnistego, francuskiego oraz ciast owocowych oraz ciast do nadzienia z czekolady lub nugaty. Dwa precyzyjnie zaprojektowane mieszadła urządzenia mogą pracować przy dzieży wypełnionej w 1/3 objętości, z kolei dzieża jest w stanie pomieścić nawet 600 kg ciasta. Dzieża z ciastem również wykonuje ruch obrotowy, co pozwala uzyskać bardzo wysoką wydajność urządzenia – w ciągu godziny jest ono w stanie wymiesić do 5000 kg ciasta.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana