Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Wartości odżywcze mięsa z kurczaka
Mnogość witamin i składników odżywczych
Najważniejszą zaletą mięsa z kurczaka jest zawarta w nim duża ilość łatwo przyswajalnego dla człowieka białka. Niewiele osób wie, że w kurczaku znajduje się go więcej niż w mięsie wieprzowym czy wołowym. Poza tym kurczak to także duże ilości witamin. Przede wszystkim z grupy B. W kurczaku, jak z resztą w każdym mięsie drobiowym, znajdują się duże ilości odpowiedzialnej za kontrolowanie procesów energetycznych w organizmie witaminy B3 oraz biorącej udział w wytwarzaniu hemoglobiny oraz wielu różnych enzymów i hormonów witaminy B6. Jednak to nie wszystko. Mięso z kurczaka to również ciężkie do zastąpienia źródło tak ważnych dla naszych organizmów składników mineralnych, jak selen, cynk, fosfor czy magnez. Najważniejszymi z nich są z pewnością selen i cynk, ponieważ ciężko jest je dostarczyć w innym pożywieniu. Selen wpływa na prawidłowe działanie bardzo wielu znajdujących się w naszych organizmach enzymów, ponadto ma wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz tarczycy. Oprócz tego jest także bardzo ważnym elementem peroksydazy glutationowej, czyli silnego przeciwutleniacza, który chroni nas przed rozwojem nowotworów. Cynk natomiast ma wpływ na mineralizację kości, pracę układu odpornościowego, sprzyja gojeniu się ran, a także reguluje pracę układu krwionośnego oraz serca.Inne zalety mięsa z kurczaka
Mięso z kurczaka, oprócz bogatej zawartości witamin i składników odżywczych, ma także tę zaletę, że jest bardzo łatwo przyswajalne, dzięki czemu może być spożywane nawet przez osoby z bardzo delikatnym przewodem pokarmowym. Zaleca się je szczególnie dzieciom, osobom starszym, a także osobom będącym na diecie, ponieważ nie zawiera zbyt dużo cholesterolu, tłuszczu oraz nie jest kaloryczne. Jednym z największych w Polsce zakładów przetwórstwa drobiowego jest firma Res-Drob, która oferuje swoim klientom świeże mięso drobiowe, które jest karmione najwyższej jakości przebadaną paszą.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana