walory zdrowotne kapust kiszonej kiszonki
24 września 2020

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Walory zdrowotne kiszonej kapusty

Kiszona kapusta nie tylko świetnie smakuje, ale ma też wiele walorów zdrowotnych. Wykazuje świetny wpływ na rozwój odpowiedniej mikroflory przewodu pokarmowego, odpowiada za wzmocnienie odporności, ale też chroni przed nowotworami. Na polskich stołach jest obecna od dziesiątek lat, jednak coraz częściej jest doceniana także w innych krajach, w których dotychczas była uznawana za produkt niezdatny do spożycia. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć.

Kiszona kapusta – witaminy, minerały, przeciwutleniacze

Kiszona kapusta uznawana jest za bombę witaminową. Zawiera bardzo wysokie stężenie kwasu askorbinowego. Tuż obok witamin A i E jest on zaliczany do grupy przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników.

– Znajdują się w niej również witaminy z grupy B oraz witamina K, ale też cynk, wapń, żelazo, potas i mangan. ­ Najważniejszy jednak jest fakt, że dzięki poddaniu produktu fermentacji, wspomniane pierwiastki są znacznie szybciej i łatwiej przyswajane przez organizm

– wyjaśnia przedstawiciel Zakładu Przetwórstwa Warzyw.

Kiszona kapusta zawiera także kwas mlekowy, który wspomaga rozwój pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Wspiera ochronę m.in. przed różnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Osoby, które poszukują łagodniejszej odmiany kiszonej kapusty, powinny spróbować czerwonej jej wersji. Zawiera ona wysokie stężenie antocyjanów, tj. silnych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za jej intensywny kolor, ale też wykazują pozytywny wpływ na zdrowie.

Kiszona kapusta a przewód pokarmowy

Kiszona kapusta ma pozytywny wpływ na układ trawienny – redukuje ilość wydzielanego soku żołądkowego, odkwasza organizm i przywraca mu odpowiednie pH. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego dba o właściwą mikroflorę jelit, perystaltykę i pasaż treści pokarmowych. Kapusta kiszona nie tylko przeciwdziała zaparciom, ale jest też polecana osobom po antybiotykoterapii, gdyż przywraca prawidłową mikroflorę układu pokarmowego. Wśród pozytywnych działań należy również zwrócić uwagę na jej dobry wpływ na zapobieganie stanom zapalnym jelit i ich uszczelnianie, dzięki czemu ogranicza przedostawanie się toksyn do układu krwionośnego. Ma ona również właściwości detoksykacyjne – pomaga zredukować obrzęki spowodowane zastojami wody w organizmie oraz wspomaga jego odtruwanie. Może być stosowana nie tylko u osób borykających się z problemem odwodnienia organizmu, ale też w przypadku spożycia zbyt dużej ilości alkoholu, gdyż pomaga przywrócić równowagę elektrolityczną.