Artykuł sponsorowany

Walory zdrowotne kiszonej kapusty

Walory zdrowotne kiszonej kapusty
Kiszona kapusta nie tylko świetnie smakuje, ale ma też wiele walorów zdrowotnych. Wykazuje świetny wpływ na rozwój odpowiedniej mikroflory przewodu pokarmowego, odpowiada za wzmocnienie odporności, ale też chroni przed nowotworami. Na polskich stołach jest obecna od dziesiątek lat, jednak coraz częściej jest doceniana także w innych krajach, w których dotychczas była uznawana za produkt niezdatny do spożycia. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć.

Kiszona kapusta – witaminy, minerały, przeciwutleniacze

Kiszona kapusta uznawana jest za bombę witaminową. Zawiera bardzo wysokie stężenie kwasu askorbinowego. Tuż obok witamin A i E jest on zaliczany do grupy przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników.
- Znajdują się w niej również witaminy z grupy B oraz witamina K, ale też cynk, wapń, żelazo, potas i mangan. ­ Najważniejszy jednak jest fakt, że dzięki poddaniu produktu fermentacji, wspomniane pierwiastki są znacznie szybciej i łatwiej przyswajane przez organizm
– wyjaśnia przedstawiciel Zakładu Przetwórstwa Warzyw. Kiszona kapusta zawiera także kwas mlekowy, który wspomaga rozwój pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Wspiera ochronę m.in. przed różnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Osoby, które poszukują łagodniejszej odmiany kiszonej kapusty, powinny spróbować czerwonej jej wersji. Zawiera ona wysokie stężenie antocyjanów, tj. silnych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za jej intensywny kolor, ale też wykazują pozytywny wpływ na zdrowie.

Kiszona kapusta a przewód pokarmowy

Kiszona kapusta ma pozytywny wpływ na układ trawienny – redukuje ilość wydzielanego soku żołądkowego, odkwasza organizm i przywraca mu odpowiednie pH. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego dba o właściwą mikroflorę jelit, perystaltykę i pasaż treści pokarmowych. Kapusta kiszona nie tylko przeciwdziała zaparciom, ale jest też polecana osobom po antybiotykoterapii, gdyż przywraca prawidłową mikroflorę układu pokarmowego. Wśród pozytywnych działań należy również zwrócić uwagę na jej dobry wpływ na zapobieganie stanom zapalnym jelit i ich uszczelnianie, dzięki czemu ogranicza przedostawanie się toksyn do układu krwionośnego. Ma ona również właściwości detoksykacyjne – pomaga zredukować obrzęki spowodowane zastojami wody w organizmie oraz wspomaga jego odtruwanie. Może być stosowana nie tylko u osób borykających się z problemem odwodnienia organizmu, ale też w przypadku spożycia zbyt dużej ilości alkoholu, gdyż pomaga przywrócić równowagę elektrolityczną.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.