dieta
18 grudnia 2020

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Produkty wegańskie jako podstawa zdrowej diety

Prawidłowo zbilansowana, zdrowa dieta coraz powszechniej rozumiana jest jako dieta, w której eliminowane są produkty i surowce pochodzenia zwierzęcego. Nie bez powodu produkty wegańskie zyskały tak dużą popularność. Twierdzi się, że wybieranie artykułów spożywczych, których skład jest wyłącznie roślinny, jest idealnym sposobem na pozostanie w dobrej kondycji zdrowotnej.

Czym są produkty wegańskie?

Główną cechą produktów wegańskich jest to, że nie mają one w składzie żadnego produktu bądź surowca pochodzenia zwierzęcego, są one wyłącznie roślinne. Artykuły spożywcze, które zostały przygotowane z mleka zwierzęcego, miodu, jaj, mięsa, ryb (i innych zwierząt wodnych), nie mogą być nazywane produktami wegańskimi.

Jeśli więc zdecydujesz się na dietę roślinną, rozejrzyj się za wyborem odpowiedniego sklepu spożywczego. Wegańskie zakupy możesz zrobić między innymi w internetowym Lokalnym Sklepie. Wybieraj następujące artykuły:

  • warzywa i owoce,
  • orzechy i nasiona,
  • rośliny strączkowe,
  • produkty typu vegan.

Czy produkty wegańskie służą naszemu zdrowiu?

Ze względu na to, że wegańskie artykuły spożywcze nie są produktami wysoko przetworzonymi, mają one dobry wpływ na nasze zdrowie (pod warunkiem, że wybierasz produkty wegańskie o dobrym składzie). Prawidłowo zbilansowana dieta ułatwia utrzymanie odpowiedniej kondycji nie tylko naszego ciała, ale też umysłu. Osoby, które zdecydowały się na dietę wegańską, bardzo często dostarczają swojemu organizmowi więcej witamin niż osoby spożywające mięso. Przykładowo mięso prawie nie ma w sobie witaminy C.

Wegańskie artykuły spożywcze bogate są przede wszystkim w antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników. Dodatkowo w produktach wegańskich znaleźć można dużo magnezu, cynku i potasu. Wszystkie te witaminy zbawiennie wpływają na proces regeneracji mięśni po treningu.

Przez wzgląd na zawarte w owocach i warzywach duże ilości witamin oraz minerałów produkty tego typu pomagają w zwalczeniu wielu chorób. Ich spożywanie może między innymi:

  • zminimalizować ryzyko zachorowania na dolegliwości sercowo-naczyniowe,
  • obniżyć ciśnienie krwi,
  • obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór,
  • obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę,
  • zminimalizować ryzyko otyłości.

Orzechy i nasiona cechuje duża zawartość błonnika, białka, witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin grupy B, bogate są także w żelazo, fosfor, sód, magnez, potas, wapń i cynk. Rośliny strączkowe także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dostarczają organizmowi między innymi białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza, potasu, jodu oraz wapnia. Produkty wegańskie mają mało kalorii, więc ich wybór jest idealnym rozwiązaniem dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów.

Na co zwracać uwagę podczas robienia zakupów spożywczych?

Kiedy chcesz, by kupowane przez ciebie produkty były w pełni wegańskie, pamiętaj o dwóch najważniejszych kwestiach. Przede wszystkim czytaj składy artykułów spożywczych. Uważaj na to, by nie zawierały one jakichkolwiek dodatków odzwierzęcych, takich jak na przykład żelatyna wieprzowa, koszenila, albumina czy luteina. Zadbaj też o to, by w twoim koszyku znalazły się między innymi te artykuły, które bogate są w jod, wapń, witaminę B12, żelazo, witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3.