24 stycznia 2021

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Polscy konsumenci chcą się zdrowo odżywiać. Jak zapewnić klientom codzienne dostawy świeżych owoców i warzyw?

Owoce i warzywa to jedne z kluczowych składników zdrowej diety. Powinny być obecne na co dzień. Są one bogate w antyoksydanty, witaminy, błonnik pokarmowy czy minerały. Spożywane we właściwych ilościach, dostarczają organizmowi wiele cennych składników i pozwalają utrzymać kondycję we właściwym stanie. Dodatkowo ich szeroki wybór pozwala zniwelować problem monotonnego odżywiania. Jak zapewnić klientom ich świeże dostawy?

Świeże owoce i warzywa w punktach gastronomicznych

Eko-żywność cieszy się ogromną popularnością. Bardzo dynamicznie rozwija się głównie w punktach hotelarsko-gastronomicznych. Nabywają je oczywiście klienci indywidualni, jednak to hotele, bary, restauracje czy firmy cateringowe zamawiają ich ogromne ilości.

Moda na tego rodzaju produkty spożywcze nadal rośnie, a to znak, że zwiększa się też świadomość społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania – wyjaśnia ekspert z firmy Golden Fruits.

Duże zapotrzebowanie i konieczność zapewnienia dostępu do regularnych dostaw sprawiają, że przedsiębiorstwa zastanawiają się, gdzie mogą zaopatrzyć się w wysokiej jakości świeże owoce i warzywa. Jednym z korzystniejszych rozwiązań jest nawiązanie współpracy z hurtownią. Tego typu firmy w swojej ofercie mają nie tylko owoce i warzywa, ale też często sałaty, kiełki, zioła i wiele innych. Dzięki temu restauratorzy i właściciele innych punktów gastronomicznych mogą zadbać o pełne wyposażenie kuchni w zakresie roślinnych produktów spożywczych.

Dlaczego warto współpracować z hurtowniami spożywczymi?

Mniejsze lokale gastronomiczne zaopatrują się w niezbędną żywność często na lokalnych targach. Rozwiązanie to nie sprawdza się w przypadku dużych firm. Jest to metoda czasochłonna, wymagająca poświęcenia ogromnej ilości czasu na wybranie odpowiednich produktów, ale też ustalenie zapotrzebowania. Pomocne są wówczas hurtownie, które dostarczają sprawdzone i najlepsze jakościowo produkty. Zaopatrzenie w owoce i warzywa można dokładnie zaplanować – wybierając konkretne terminy i rodzaje produktów, nie trzeba obawiać się braków magazynowych. Ponadto, żywność ta ma gwarancję jakości HACCP, tj. uzyskała certyfikat bezpieczeństwa higieny produkcji żywności.

Ogromnymi zaletami są nie tylko atrakcyjne ceny i pełna obsługa, ale też brak konieczności organizowania transportu. Warzywa i owoce należy przewozić w pojazdach specjalnie przystosowanych do tego celu. Tego typu samochodami nie dysponują małe lokale, a ich wynajęcie generuje dodatkowe koszty.