Artykuł sponsorowany

Najpopularniejsze alergeny pokarmowe

Najpopularniejsze alergeny pokarmowe

Przyczyną alergii pokarmowej może być kilkanaście podstawowych alergenów. Każdy z nich w nieco inny sposób wpływa na osoby uczulone oraz może doprowadzić do reakcji alergicznej o różnym nasileniu. Niektóre są przyczyną zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego, jednak warto wiedzieć, że oprócz „naturalnych alergenów”, czyli białek i innych substancji obecnych w żywności, coraz częściej uczulają dodawane do niej składniki chemiczne.

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa to zespół objawów, które występują po spożyciu konkretnego pokarmu (nawet w niewielkiej ilości). Pojawiają się one z powodu nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego. Alergia pokarmowa jest nietoksyczną, nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm i zawarte w nim związki. Diagnozuje się ją na podstawie wykonanych badań i oznaczenia m.in. alergenowo swoistych przeciwciał. Najbardziej znaną od wielu lat jest tzw. alergia na mleko (alergia na białka mleka krowiego), którą niegdyś diagnozowano jedynie u małego odsetka dzieci. Dziś alergia ta dotyczy znacznie większej grypy społeczeństwa, choć bywa mylona z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego. W celu wykrycia alergii przeprowadza się specjalistyczne testy na alergeny, które obejmują m.in. badanie poziomu przeciwciał IgE we krwi.

Alergie pokarmowe dotyczą zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Objawy mogą pojawić się na każdym etapie życia, dlatego warto poznać nie tylko symptomy choroby, ale także powodujące je alergeny, które możemy podzielić na kilka grup. Często alergeny pokarmowe reagują krzyżowo z alergenami wziewnymi – wyjaśnia ekspert z firmy Alergo-Med z Krakowa.

Jakie alergeny pokarmowe uczulają najczęściej?

Wyróżniamy kilkanaście podstawowych alergenów pokarmowych, które powodują reakcje alergiczne. W tym przypadku chodzi o konkretne produkty spożywcze i zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, najczęściej uczulają:

  • jajka,
  • orzechy arachidowe (orzeszki ziemne),
  • ryby,
  • mleko,
  • soja,
  • wołowina i cielęcina,
  • skorupiaki i mięczaki,
  • gorczyca,
  • seler,
  • orzechy laskowe i kokosowe,
  • mięso wieprzowe drobiowe oraz mięso królika.

Powyższe pokarmy najczęściej powodują alergię pokarmową u dzieci w wieku od 5 miesięcy do kilkunastu lat. Są one też częstą przyczyną pojawienia się objawów alergii u osób dorosłych. Reakcje alergiczne powodują przede wszystkim znajdujące się w żywności białka roślinne i zwierzęce, produkty zwierające spore ilości histaminy i produkty wyzwalające histaminę endogenną, a także inne substancje biologicznie czynne m.in. aminy biogenne. Stosunkowo nową grupą alergenów, które mogą powodować pojawianie się objawów alergii pokarmowej, są sztuczne dodatki do żywności np. barwniki i konserwanty.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.