16 kwietnia 2020

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Najpopularniejsze alergeny pokarmowe

Przyczyną alergii pokarmowej może być kilkanaście podstawowych alergenów. Każdy z nich w nieco inny sposób wpływa na osoby uczulone oraz może doprowadzić do reakcji alergicznej o różnym nasileniu. Niektóre są przyczyną zagrażającego życiu wstrząsu anafilaktycznego, jednak warto wiedzieć, że oprócz „naturalnych alergenów”, czyli białek i innych substancji obecnych w żywności, coraz częściej uczulają dodawane do niej składniki chemiczne.

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa to zespół objawów, które występują po spożyciu konkretnego pokarmu (nawet w niewielkiej ilości). Pojawiają się one z powodu nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego. Alergia pokarmowa jest nietoksyczną, nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm i zawarte w nim związki. Diagnozuje się ją na podstawie wykonanych badań i oznaczenia m.in. alergenowo swoistych przeciwciał. Najbardziej znaną od wielu lat jest tzw. alergia na mleko (alergia na białka mleka krowiego), którą niegdyś diagnozowano jedynie u małego odsetka dzieci. Dziś alergia ta dotyczy znacznie większej grypy społeczeństwa, choć bywa mylona z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego. W celu wykrycia alergii przeprowadza się specjalistyczne testy alergologiczne, które obejmują m.in. badanie poziomu przeciwciał IgE we krwi.

Alergie pokarmowe dotyczą zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Objawy mogą pojawić się na każdym etapie życia, dlatego warto poznać nie tylko symptomy choroby, ale także powodujące je alergeny, które możemy podzielić na kilka grup. Często alergeny pokarmowe reagują krzyżowo z alergenami wziewnymi – wyjaśnia ekspert z firmy Alergo-Med z Krakowa.

Jakie alergeny pokarmowe uczulają najczęściej?

Wyróżniamy kilkanaście podstawowych alergenów pokarmowych, które powodują reakcje alergiczne. W tym przypadku chodzi o konkretne produkty spożywcze i zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, najczęściej uczulają:

  • jajka,
  • orzechy arachidowe (orzeszki ziemne),
  • ryby,
  • mleko,
  • soja,
  • wołowina i cielęcina,
  • skorupiaki i mięczaki,
  • gorczyca,
  • seler,
  • orzechy laskowe i kokosowe,
  • mięso wieprzowe drobiowe oraz mięso królika.

Powyższe pokarmy najczęściej powodują alergię pokarmową u dzieci w wieku od 5 miesięcy do kilkunastu lat. Są one też częstą przyczyną pojawienia się objawów alergii u osób dorosłych. Reakcje alergiczne powodują przede wszystkim znajdujące się w żywności białka roślinne i zwierzęce, produkty zwierające spore ilości histaminy i produkty wyzwalające histaminę endogenną, a także inne substancje biologicznie czynne m.in. aminy biogenne. Stosunkowo nową grupą alergenów, które mogą powodować pojawianie się objawów alergii pokarmowej, są sztuczne dodatki do żywności np. barwniki i konserwanty.