Sok z Rokitnika dzikiego
20 grudnia 2020

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Jakie wartości odżywcze ma ałtajski sok z rokitnika dzikiego?

Rokitnik dziki nazywany jest „Złotem Syberii”, a wszystko to dzięki jego właściwościom prozdrowotnych. Wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków, ale także w kuchni. Wytwarza się z niego ałtajskie soki czy miody. Czy wiesz, że ma prawie największe stężenie witaminy C spośród wszystkich owoców? Jakie wartości odżywcze mają takie produkty jak ałtajski sok z rokitnika dzikiego i dlaczego warto jest włączyć go do swojej codziennej diety?  Dowiesz się tego z naszego artykułu.

Czym jest rokitnik?

Rokitnik pospolity, inaczej nazywany zwyczajnym, jest krzewem, który może osiągać nawet 5 metrów wysokości. Dziko występuje głównie w Europie i Azji, choć od pewnego czasu popularne staje się jego uprawianie w przydomowych ogrodach. Głównie dlatego, że roślina ta nie gubi owoców na zimę, dzięki czemu stanowi piękny i dekoracyjny akcent podczas chłodnych dni. Można go spotkać naturalnie w Polsce – wzdłuż wybrzeża Bałtyku oraz w Pieninach. Bardzo łatwo jest rozpoznać go po owocach, które są małe i kuliste lub owalne. Są nieco podobne do jarzębiny. Różnią się jednak kolorem – są pomarańczowe. Licznie porastają łodygi pokryte ostrymi kolcami. Listki natomiast mają srebrno-zielony odcień oraz wąski kształt i przypominają wierzbowe. Dojrzałe owoce rokitnika dzikiego mają bardzo kwaśny smak, jednak po przymrozkach czuć w nich nieco słodyczy. W celach leczniczych wykorzystuje się nie tylko owoce, ale również pestki, korę i liście.

Zdrowotne właściwości rokitnika dzikiego

Zdrowotne właściwości rokitnika dzikiego znane są już od starożytności, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie w kuchni i przemyśle kosmetycznym. Jego najważniejszą zaletą jest duża zawartość witaminy C – oprócz dzikiej róży ma on jej najwięcej ze wszystkich owoców.  Krzewy rosnące w pobliżu morza mogą jej mieć około 200-250 mg/100 g, natomiast rokitnik obrastający górskie obszary nawet 405-1100 mg/100 g. Średnie zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C wynosi około 80 mg, dlatego owoc ten jest zalecany wszystkim osobom mających problem z jej niedoborem. Pomaga w przypadku braku apetytu, bólu mięśni i stawów, trudnościach w gojeniu się ran, ale również wzmacnia odporność w okresie jesienno-zimowym. Pomarańczowe owoce rośliny nie tracą swoich właściwości wskutek przetwarzania czy przechowywania. Dlatego miody czy ałtajskie soki z rokitnika dzikiego są tak zdrowe.

Rokitnik dziki wpływa na funkcjonowanie całego organizmu i wspiera organizm przy wielu dolegliwościach. Jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na choroby serca, układu pokarmowego lub reumatoidalne zapalenie stawów. Owoce rokitnika pomagają w takich dolegliwościach jak:

  • podwyższony „zły” cholesterol,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • częste krwotoki,
  • zgaga,
  • wrzody.

Ponadto rokitnik dziki ma zbawienny wpływ na skórę. Okłady z naparu z liści krzewu łagodzą skutki oparzeń, odleżyn i odmrożeń. Świetnie sprawdza się w przypadku uszkodzeń spowodowanych promieniami słonecznymi i rentgenowskimi. Znakomicie radzi się w przypadku trudno gojących się ran. Jego nadzwyczajne właściwości pomagają również w grzybicy.

Wartości odżywcze ałtajskich soków z rokitnika dzikiego

Rokitnik dziki nazywany jest przez Rosjan „Złotem Syberii”, ponieważ zawiera aż 190 różnych substancji wpływających korzystnie na organizm człowieka. Ałtajskie soki z rokitnika dzikiego są bogactwem:

  • witamin (szczególnie witaminy C),
  • mikroelementów,
  • antyoksydantów,
  • aminokwasów,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • flawonoidów.

Dlaczego soki z rokitnika dzikiego są takie wyjątkowe? Rozmawialiśmy z pracownikiem sklepu ze zdrową żywnością Natvita, który wyjaśnił nam fenomen tego napoju:

Rokitnik pochodzi z terenu Ałtaju, czyli południowej części zachodniej Syberii. Słońce świeci tam przez bardzo krótki czas, a gwałtowny spadek temperatur na tym obszarze zmusza rośliny do magazynowania wszystkich najcenniejszych składników z gleby. Dlatego koncentracja różnorodnych mikroelementów i witamin jest na tak wysokim poziomie. Naturalna witamina C w produkowanym soku wynosi nawet 44,5 mg/100 ml produktu. Dodatkowo sok jest bardzo mętny, co świadczy o bogatej zawartości składników aktywnych. Sok z rokitnika dzikiego pozytywnie wpływa na odporność, utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru, witalność oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Wspiera pracę organów wewnętrznych jak trzustka, żołądek czy dwunastnicy. Zmniejsza uczucie zgagi i pomaga przy wrzodach.. Działa pozytywnie na układ krążenia, oddechowy, a także wspiera organizm w chorobach onkologicznych, reumatycznych i ginekologicznych.