Artykuł sponsorowany

Jak spożywanie kiszonek wpływa na nasze zdrowie? 

Jak spożywanie kiszonek wpływa na nasze zdrowie? 
Kiszonki są bardzo ważnym elementem polskiej kuchni. Niewiele osób zastanawia się jednak nad ich zbawiennym wpływem na ludzkie zdrowie. To produkty, które wpływają pozytywnie na wiele funkcji organizmu. Przez niektórych są określane nawet superfoods. Na czym polega ich zbawienne działanie na ludzki organizm? Dlaczego warto jeść różnego rodzaju kiszonki?

Wpływ kiszonek na zdrowie 

Kiszonki mają zbawienny wpływ na ludzkie zdrowie. Zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, podczas kiszenia z warzyw znikają substancje niepożądane, takie jak kwas szczawiowy czy azotany. Największe zalety jedzenia kiszonek:
  • pomoc w odchudzaniu – podczas kiszenia zmniejsza się zawartość cukru, a więc także liczba kalorii,
  • prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego – witaminy B2 i B3 działają pozytywnie na pracę mózgu i układu nerwowego,
  • obniżenie poziomu cholesterolu – kiszonki zawierają bakterie mikrobiotyczne przerabiające cholesterol na sterole,
  • zapobieganie wystąpieniu chorób – fermentacja zwiększa przyswajalność żelaza i wapnia, dzięki czemu można zapobiegać różnym chorobom dotyczącym krwi i kości,
  • ułatwianie trawienia – kiszonki ułatwiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom,
  • wzmocnienie odporności – kiszonki zawierają witaminę C, która pozytywnie wpływa na odporność; niszczą patogeny wywołujące choroby,
  • stabilizacja witaminy C – kiszonki zapobiegają rozpadowi witaminy C,
  • lepsza regeneracja tkanek – witamina B2 zawarta w kiszonkach wpływa na regenerację komórek,
  • korzystny wpływ na metabolizm – probiotyki i prebiotyki zawarte w kiszonkach regulują procesy metaboliczne,
  • lepsze wchłanianie glukozy – kiszonki są wsparciem w leczeniu cukrzycy,
  • wolniejsze starzenie się – kiszonki zawierają przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia.

Kiszonki wysokiej jakości gwarancją pozytywnego działania 

Aby kiszonki działały pozytywnie na ludzki organizm, konieczne jest pozyskiwanie ich ze sprawdzonych źródeł. Oczywiście, można przygotować je samodzielnie. Istnieją jednak sklepy, takie jak FHU Warzywko, które oferują wysokiej jakości kiszonki. Są to zarówno ogórki kiszone, jak i kapusta, czyli składniki tak często pojawiające się w kuchni polskiej. Kisić można również inne warzywa, takie jak buraki, marchewkę czy nawet pomidory. Takie produkty są świetnym dodatkiem do wielu dań, podkreślając ich smak. Jednocześnie wpływają one pozytywnie na ludzkie zdrowie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.