Wplyw kiszonek na zdrowie 
10 września 2021

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Jak spożywanie kiszonek wpływa na nasze zdrowie? 

Kiszonki są bardzo ważnym elementem polskiej kuchni. Niewiele osób zastanawia się jednak nad ich zbawiennym wpływem na ludzkie zdrowie. To produkty, które wpływają pozytywnie na wiele funkcji organizmu. Przez niektórych są określane nawet superfoods. Na czym polega ich zbawienne działanie na ludzki organizm? Dlaczego warto jeść różnego rodzaju kiszonki?

Wpływ kiszonek na zdrowie 

Kiszonki mają zbawienny wpływ na ludzkie zdrowie. Zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej, podczas kiszenia z warzyw znikają substancje niepożądane, takie jak kwas szczawiowy czy azotany.

Największe zalety jedzenia kiszonek:

  • pomoc w odchudzaniu – podczas kiszenia zmniejsza się zawartość cukru, a więc także liczba kalorii,
  • prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego – witaminy B2 i B3 działają pozytywnie na pracę mózgu i układu nerwowego,
  • obniżenie poziomu cholesterolu – kiszonki zawierają bakterie mikrobiotyczne przerabiające cholesterol na sterole,
  • zapobieganie wystąpieniu chorób – fermentacja zwiększa przyswajalność żelaza i wapnia, dzięki czemu można zapobiegać różnym chorobom dotyczącym krwi i kości,
  • ułatwianie trawienia – kiszonki ułatwiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom,
  • wzmocnienie odporności – kiszonki zawierają witaminę C, która pozytywnie wpływa na odporność; niszczą patogeny wywołujące choroby,
  • stabilizacja witaminy C – kiszonki zapobiegają rozpadowi witaminy C,
  • lepsza regeneracja tkanek – witamina B2 zawarta w kiszonkach wpływa na regenerację komórek,
  • korzystny wpływ na metabolizm – probiotyki i prebiotyki zawarte w kiszonkach regulują procesy metaboliczne,
  • lepsze wchłanianie glukozy – kiszonki są wsparciem w leczeniu cukrzycy,
  • wolniejsze starzenie się – kiszonki zawierają przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia.

Kiszonki wysokiej jakości gwarancją pozytywnego działania 

Aby kiszonki działały pozytywnie na ludzki organizm, konieczne jest pozyskiwanie ich ze sprawdzonych źródeł. Oczywiście, można przygotować je samodzielnie. Istnieją jednak sklepy, takie jak FHU Warzywko, które oferują wysokiej jakości kiszonki. Są to zarówno ogórki kiszone, jak i kapusta, czyli składniki tak często pojawiające się w kuchni polskiej.

Kisić można również inne warzywa, takie jak buraki, marchewkę czy nawet pomidory. Takie produkty są świetnym dodatkiem do wielu dań, podkreślając ich smak. Jednocześnie wpływają one pozytywnie na ludzkie zdrowie.