scaling usuniecie kamienia nazebnego
8 listopada 2020

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Jak pozbyć się kamienia nazębnego?

Kamień nazębny to nieestetyczny osad, który powstaje z resztek pokarmu, soli mineralnych oraz bakterii znajdujących się w naszej jamie ustnej. Jego obecność prowadzi do wielu nieprzyjemnych następstw takich, jak chociażby próchnica, infekcje zębów i dziąseł czy też problem z nieświeżym oddechem. Na szczęście istnieje szereg sposobów, zarówno domowych, jak i stomatologicznych, które pozwolą Ci skutecznie pozbyć się kamienia nazębnego

Problem z osadzaniem się kamienia nazębnego wynika przede wszystkim z niewłaściwej higieny jamy ustnej. Po każdym posiłku w naszych ustach pozostają resztki jedzenia, które są wykorzystywane przez bakterie do rozmnażania się. W efekcie, na zębach powstaje żółtawy nalot, który z czasem twardnieje i na tyle mocno wiąże się ze szkliwem, że staje się niemożliwy do samodzielnego usunięcia. W praktyce wystarczy nawet drobne zaniedbanie – zdaniem badaczy kamień zaczyna osadzać się już po około 48 godzinach od ostatniego szczotkowania.

Skaling, czyli stomatologiczne usuwanie kamienia nazębnego


Jeżeli chciałbyś poddać się usuwaniu kamienia nazębnego, najbezpieczniej będzie zwrócić się z tym do specjalisty. Obecnie najpopularniejszą i najbardziej skuteczną metodą jest tzw. skaling. Zadaniem tego zabiegu stomatologicznego jest pozbycie się twardych i stałych złogów nazębnych. Przeprowadza się go na wiele sposobów, jednak szczególnie polecana jest metoda ultradźwiękowa. Tzw. skalpel ultradźwiękowy, który jest wykorzystywany do skalingu, to narzędzie, które nie tylko dokładnie usuwa wszelkie naloty, ale też nie uszkadza szkliwa przy okazji.

Samo pozbycie się kamienia nazębnego to jednak nie wszystko. Zaraz po rozbiciu kamienia stosuje się piaskowanie, które ma na celu wygładzenie korony zębowej mieszanką piasku, wody oraz powietrza. Tak przygotowaną powierzchnię poddaje się na koniec fluoryzacji, aby zabezpieczyć ją przed powstawaniem próchnicy w najbliższej przyszłości. Zabieg nie jest bolesny, jednak u niektórych pacjentów może wywoływać pewien dyskomfort – zwłaszcza u tych, którzy mają problemy z nadwrażliwością zębów.

Usuwanie kamienia nazębnego warto powtarzać raz lub dwa razy do roku. Jeżeli cierpisz jednak na choroby przyzębia lub nosisz aparat, to częstotliwość wizyt w gabinecie dentystycznym może się nieco zwiększyć, ponieważ samodzielna pielęgnacja trudno dostępnych miejsc może stanowić niemałe wyzwanie.

Domowe sposoby na kamień nazębny


Nie każdy kamień nazębny musi być usuwany przez dentystę – przede wszystkim dotyczy to sytuacji, gdy osad nie jest za bardzo rozwinięty. Jak mówi nam specjalistka z Centrum Stomatologii Estetycznej i Implantologii EKO-MED, kluczem jest odpowiednia higiena:

-Należy pamiętać o profilaktyce – nawet tak podstawowe działania, jak szczotkowanie zębów dwa razy dziennie przez 2 minuty, stosowanie nici dentystycznej oraz używanie płukanek dentystycznych pozwolą zahamować rozwijanie się bakterii w jamie ustnej. Jeżeli jednak osad zacznie pojawiać się na naszych zębach, to w jego usunięciu pomóc mogą naturalne produkty, które każdy z nas ma we własnym domu.


Polecane przez nas domowe metody walki z kamieniem nazębnym obejmują:

Ocet jabłkowy – jest znany nie tylko ze swoich właściwości przeciwpróchniczych, ale sprawdza się również doskonale jako zabezpieczenie przed osadzaniem się kamienia. Sposób aplikowania jest banalnie prosty – wystarczy raz w tygodniu nanieść kilka kropel na szczoteczkę i dokładnie wyszczotkować nią zęby.

Soda oczyszczona z olejem kokosowym – ten nietypowy duet potrafi zdziałać prawdziwe cuda. Własnoręcznie zrobiona pasta pomoże Ci pozbyć się kamienia nazębnego, a przy okazji usunie resztki jedzenia, zabije bakterie i wybieli Twoje zęby.

Węgiel aktywny – wbrew pozorom, węgiel aktywny jest jedną z najskuteczniejszych substancji, jakich można użyć do walki z uciążliwymi osadami nazębnymi. Węgiel aktywny wykazuje także działanie antyseptyczne, dzięki czemu sprawdza się nie tylko przy usuwaniu resztek jedzenia, ale także groźnych bakterii.