dieta diabetyka
15 września 2021

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Jak powinna wyglądać dieta dla diabetyka?

Cukrzyca to choroba dietozależna, która wiąże się z restrykcjami dietetycznymi. Zmiana nawyków żywieniowych jest bardzo istotnym elementem profilaktyki i leczenia schorzenia, która wpływa na ogólną poprawę stanu zdrowia chorego. Z tego powodu wiele osób decyduje się na gotowe jedzenie pudełkowe, czyli odpowiednio zbilansowane posiłki przez wykwalifikowanych dietetyków. Jakich produktów powinien unikać diabetyk i jak wygląda dieta dla cukrzyka? Wyjaśniamy.

Dieta pudełkowa dla diabetyka – co należy wiedzieć?

Żywność przeznaczona dla osób chorujących na cukrzycę ma za zadanie utrzymać w surowicy ich krwi prawidłowy poziom stężenia glukozy. W związku z tym dieta musi opierać się na artykułach spożywczych o niskim indeksie glikemicznym, który nie będzie powodował nagłych skoków stężenia cukru we krwi. Nie bez znaczenia pozostaje również regularne spożywanie posiłków, które przyzwyczai organizm do konkretnych pór dnia.

Zamawiając dietę dla diabetyków z cateringu dietetycznego Supreme Box, dodatkowo możemy skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej, podczas której specjalista pomoże nam w doborze odpowiedniej kaloryczności oraz programu dietetycznego do typu schorzenia. Oprócz tego cały jadłospis będzie ułożony przez dietetyka, dzięki czemu możemy być pewni, że każdy posiłek będzie właściwie zbilansowany i bogaty w cenne składniki odżywcze.

Dieta przy cukrzycy – co jeść, a czego unikać?

W skład diety dla diabetyka powinny wchodzić nieprzetworzone artykuły spożywcze, m.in. pełnoziarniste produkty obfite w błonnik, takie jak chleb razowy, makaron z pełnego ziarna, kasza bulgur, jęczmienna, gryczana, komosa ryżowa i płatki owsiane. Cukrzycy mogą spożywać niskowęglowodanowe warzywa: kalafiory, brokuły, cukinię, pomidory, ogórki oraz owoce o mniejszej zawartości cukru, np. jagodowe i cytrusowe.

W diecie pudełkowej dla cukrzyków znajdziemy również naturalne nabiały, takie jak kefiry, maślanki i sery. Zdrowe tłuszcze pod postacią olejów roślinnych, pestek, awokado, orzechów i nasion. W jadłospisie dozwolone są bezpieczne zamienniki cukru, czyli erytrytol i ksylitol, które są niezbędne do przygotowywania słodkich deserów dla cukrzyków.

Jeśli chodzi o produkty zakazane, osoby chorujące na cukrzycę nie powinny jeść węglowodanów prostych i cukrów: białych makaronów, słodyczy, fastfoodów, ciast, ciasteczek. Należy ograniczyć czerwone, tłuste mięso, warzywa skrobiowe (ziemniaki, kukurydzę, groszek) oraz mocno dojrzałe owoce o wysokim indeksie glikemicznym. W codziennym menu trzeba także zmniejszyć ilość jajek i soli.