jagoda kamczacka
8 września 2021

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Dlaczego warto spożywać jagodę kamczacką?     

Jagoda kamczacka to mało popularny owoc w Polsce, który nie posiada specjalnych wymagań glebowych, dlatego też jego sadzonki chętnie wykorzystywane są do prywatnej uprawy. Zainteresowanie nimi w ostatnim czasie znacznie wzrasta, nie tylko ze względu na wyjątkowo słodko-kwaśny smak plonów, ale również na ich zdrowotne właściwości i korzystny wpływ na organizm. Czym charakteryzuje się jagoda kamczacka i dlaczego warto ją jeść? Sprawdźmy!

Jagoda kamczacka – co to za gatunek?

Krzewy jagody kamczackiej mają ciemnoniebieskie owoce o podłużnym kształcie, wyglądem przypominające borówkę amerykańską. Jest ona wariantem wiciokrzewu sinego pochodzącego z rodziny przewiertniowatych, której krzewy osiągają nawet do 2 metrów długości. Obfituje ona w owoce nieznacznie różniące się od siebie w zależności od konkretnej odmiany.

W Gospodarstwie Ogrodniczym Szetyńscy dostaniemy sadzonki odmiany kanadyjskiej: Aurorę, Honeybee oraz Indigo Gem, które wyróżniają się dużymi i bogatymi plonami. Średni plon z jednego krzewu może wynosić około 5 kg. Możemy także wybrać sadzonki odmiany rosyjskiej Jugana lub Vostorg, które dorastają do 1,5 m i rozrastają się na 1,9 m. Owoce rosyjskie są twarde, dzięki czemu nadają się do transportu.

Jagoda kamczacka to wysoce odporny krzew na zmienne warunki pogodowe, a w szczególności na mróz. W związku z tym może być ona posadzona nawet w trudnym i niesprzyjającym klimacie. Co więcej, owocuje już po pierwszym roku, a jej krzewy z powodzeniem można uprawiać na tym samym terenie przez wiele lat.

Jakie właściwości odżywcze ma jagoda kamczacka?

Jagoda kamczacka przede wszystkim słynie z działania antyoksydacyjnego. Z racji tego, że bogata jest w polifenole, czyli związki zmniejszające negatywny wpływ wolnych rodników na organizm, działa przeciwutleniająco i hamuje procesy starzenia. Stanowi ona połączenie antycyjanów oraz irydoidów, a co za tym idzie, wykorzystywana jest w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

W porównaniu do innych owoców jagoda kamczacka zawiera witaminy z różnych grup. Między innymi witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz witaminy z grupy A, które oddziałują na dobrą kondycję włosów, paznokci oraz skóry.

Co ciekawe, ciemnoniebieskie plony mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu zalecane są w profilaktyce cukrzycy. Poza tym systematyczne jedzenie jagód eliminuje poziom złego cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi. Cenne składniki zawarte w owocach dodatkowo umożliwiają stabilizację ciśnienia krwi.