płatki owsiane
12 lipca 2022

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Czy osoby chorujące na celiakię mogą jeść płatki owsiane?

Istnieje wiele produktów spożywczych, które charakteryzują się bogactwem składników odżywczych i uważane są za niezwykle zdrowe. Z pewnością należą do nich płatki owsiane, a zrobiona z ich udziałem owsianka to ulubione śniadanie wszystkich tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę. Niestety niekiedy zdarza się, że pewne schorzenia wykluczają spożywanie nawet najzdrowszych potraw. Z naszego artykułu dowiesz się, czy osoby chorujące na celiakię mogą jeść płatki owsiane.

Celiakia – co to za choroba?

Celiakia to choroba o podłożu genetycznym i autoimmunologicznym. Dolegliwości, jakie jej towarzyszą, wynikają ze spożycia glutenu. Jest to rodzaj białka występującego przede wszystkim w pszenicy i jej odmianach. Znajduje się on także w życie i jęczmieniu, niektórych kaszach, a także w produktach przetworzonych. Spożycie glutenu przez osoby cierpiące na celiakię ma negatywne skutki dla jelita cienkiego. Pojawiająca się reakcja autoimmunologiczna powoduje stan zapalny oraz uszkodzenie błony śluzowej jelita. To z kolei może prowadzić do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiadają za trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Celiakia początkowo może być trudna do zdiagnozowania, ponieważ towarzyszą jej różnorodne objawy – wyjaśnia dietetyk ze Studia treningowo-fizjoterapeutycznego Never Average. Od biegunek i bólu brzucha, poprzez utratę masy ciała, aż po przewlekłe zmęczenie i depresję. Jako że choroba ta jest groźna dla zdrowia, niezbędna jest właściwa diagnostyka i zastosowanie postępowania leczniczego. A to polega przede wszystkim na przestrzeganiu bezglutenowej diety przez całe życie.

Czy płatki owsiane zawierają gluten?

Płatki owsiane w różnych badaniach zajmują górne pozycje w rankingu najzdrowszych produktów żywnościowych. Wynika to z faktu, że są one bogate w cenne składniki odżywcze. Zawierają magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, fosfor, selen, miedź, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdują się w nich również witaminy z grupy B oraz E. Są źródłem białka, błonnika oraz aminokwasów. Oczyszczają przewód pokarmowy, wpływają na poprawę przemiany materii, a także zapewniają uczucie sytości. Wszystko to sprawia, że są podstawą wielu diet odchudzających, szczególnie jako wartościowe śniadanie. Czy mogą być jednak spożywane przez każdego?

Jak wiadomo, chorzy na celiakię bezwzględnie muszą unikać glutenu. A ten znajduje się głównie w produktach pszennych. Owies z założenia jest go pozbawiony. Mimo to osobom chorującym na celiakię często nie zaleca się jedzenia płatków owsianych. Wynika to z faktu, że podczas transportu, przechowywania lub kontaktu z innymi zbożami, owies może ulec zanieczyszczeniu glutenem. Z tego powodu zdrowa owsianka może wywołać u chorych szereg niepożądanych objawów. Czy jest zatem sposób, aby mogli oni bezpiecznie korzystać z bogactwa płatków owsianych? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, pod warunkiem, że wybiorą płatki bezglutenowe. Wystarczy znaleźć na opakowaniu symbol przekreślonego znaku kłosa, by móc bezpiecznie usiąść do zdrowego śniadania.

Podsumowując, płatki owsiane to produkt bogaty w składniki odżywcze. Powinien być on podstawą zdrowej i zbilansowanej diety, jednak chorzy na celiakię musza wybrać płatki bezglutenowe. Zyskają wtedy pewność, że owies nie miał kontaktu, z produktami zawierającymi gluten.