Artykuł sponsorowany

Zasadnicze różnice między piwem pasteryzowanym a niepasteryzowanym

Zasadnicze różnice między piwem pasteryzowanym a niepasteryzowanym
Piwo jest napojem alkoholowym, które można spotkać na wielu sklepowych półkach, czy też w restauracjach. Swą popularność zawdzięcza ono niepowtarzalnemu i wyrazistemu smaku. Obecnie na rynku można znaleźć różne rodzaje piw, w tym piwa pasteryzowane i niepasteryzowane. Poniżej sprawdzamy, jakie są znaczące różnice między piwem pasteryzowanym i niepasteryzowanym oraz czym się charakteryzują każde z nich.

Różnice między piwem pasteryzowanym i niepasteryzowanym

Piwo w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością wśród wielu osób na całym świecie. Do wyboru są piwa pasteryzowane oraz niepasteryzowane, które różnią się miedzy sobą pewnymi elementami. Podstawową różnicą jest termin przydatności do spożycia. W przypadku piw niepasteryzowanych ich termin jest znacznie krótszy. Co więcej, są one poddawane procesowi mikrofiltracji. Polega ona na przepuszczeniu piwa przez specjalne filtry, dzięki czemu oddziela się od niego zawiesina odpowiedzialna za psucie się piwa. Dzięki temu piwo niepasteryzowane może czekać na spożycie nawet do kilku tygodni. Jednak podczas wyboru piwa warto zwracać uwagę na datę przydatności oraz skład. Z kolei piwo pasteryzowane jest poddawane proc esowi pasteryzacji, gdzie podczas podgrzania zostaje ono pozbawione niekorzystnych drobnoustrojów. Dzięki temu piwo pasteryzowane może znacznie dłużej stać na sklepowych półkach, nie psując się i nie tracąc swojego aromatu. Jedną ze sprawdzonych producentów wysokiej jakości piw pasteryzowanych i niepasteryzowanych, jest Pilsvar.

Na czym polega proces pasteryzacji piwa?

Pasteryzacja jest procesem, który ma na celu zakonserwowanie piwa i przedłużenie jego terminu do spożycia.  Proces pasteryzacji polega na podgrzaniu piwa do temperatury na poziomie około 70 stopni Celsjusza, w której usuwane są z niego wszelkie szkodliwe bakterie. Proces pasteryzacji sprawia, że piwo dłużej zachowuje świeżość i nie kwaśnieje. Należy także pamiętać o tym, że pasteryzacja nie zmienia smaku piwa i nie wpływa na jego barwę. Dzięki temu można cieszyć się jego oryginalnym aromatem i smakiem. Co więcej, piwo pasteryzowane, podobnie jak niepasteryzowane wyróżnia się jasną i klarowną barwą oraz wysoką jakością. Warto dodać, że odpowiednio przeprowadzona pasteryzacja nie usuwa składników odżywczych i mineralnych z piwa, a jedynie wydłuża jego termin przydatności do spożycia. Podsumowując, zarówno piwo pasteryzowane, jak i niepasteryzowane charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a jedynie różni się sposobem konserwacji i terminem ważności.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.