różne rodzaje piwa
12 grudnia 2021

Kategoria:
Rozrywka

Zasadnicze różnice między piwem pasteryzowanym a niepasteryzowanym

Piwo jest napojem alkoholowym, które można spotkać na wielu sklepowych półkach, czy też w restauracjach. Swą popularność zawdzięcza ono niepowtarzalnemu i wyrazistemu smaku. Obecnie na rynku można znaleźć różne rodzaje piw, w tym piwa pasteryzowane i niepasteryzowane. Poniżej sprawdzamy, jakie są znaczące różnice między piwem pasteryzowanym i niepasteryzowanym oraz czym się charakteryzują każde z nich.

Różnice między piwem pasteryzowanym i niepasteryzowanym

Piwo w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością wśród wielu osób na całym świecie. Do wyboru są piwa pasteryzowane oraz niepasteryzowane, które różnią się miedzy sobą pewnymi elementami. Podstawową różnicą jest termin przydatności do spożycia.

W przypadku piw niepasteryzowanych ich termin jest znacznie krótszy. Co więcej, są one poddawane procesowi mikrofiltracji. Polega ona na przepuszczeniu piwa przez specjalne filtry, dzięki czemu oddziela się od niego zawiesina odpowiedzialna za psucie się piwa. Dzięki temu piwo niepasteryzowane może czekać na spożycie nawet do kilku tygodni. Jednak podczas wyboru piwa warto zwracać uwagę na datę przydatności oraz skład.

Z kolei piwo pasteryzowane jest poddawane procesowi pasteryzacji, gdzie podczas podgrzania zostaje ono pozbawione niekorzystnych drobnoustrojów. Dzięki temu piwo pasteryzowane może znacznie dłużej stać na sklepowych półkach, nie psując się i nie tracąc swojego aromatu. Jedną ze sprawdzonych producentów wysokiej jakości piw pasteryzowanych i niepasteryzowanych, jest Pilsvar.

Na czym polega proces pasteryzacji piwa?

Pasteryzacja jest procesem, który ma na celu zakonserwowanie piwa i przedłużenie jego terminu do spożycia. Proces pasteryzacji polega na podgrzaniu piwa do temperatury na poziomie około 70 stopni Celsjusza, w której usuwane są z niego wszelkie szkodliwe bakterie. Proces pasteryzacji sprawia, że piwo dłużej zachowuje świeżość i nie kwaśnieje.

Należy także pamiętać o tym, że pasteryzacja nie zmienia smaku piwa i nie wpływa na jego barwę. Dzięki temu można cieszyć się jego oryginalnym aromatem i smakiem. Co więcej, piwo pasteryzowane, podobnie jak niepasteryzowane wyróżnia się jasną i klarowną barwą oraz wysoką jakością.

Warto dodać, że odpowiednio przeprowadzona pasteryzacja nie usuwa składników odżywczych i mineralnych z piwa, a jedynie wydłuża jego termin przydatności do spożycia. Podsumowując, zarówno piwo pasteryzowane, jak i niepasteryzowane charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, a jedynie różni się sposobem konserwacji i terminem ważności.