impreza okolicznościowa w restauracji
1 listopada 2019

Kategoria:
Rozrywka

Wybór miejsca na imprezę okolicznościową — czym się kierować?

Decyzja o wyborze sali powinna uwzględniać charakter imprezy oraz ilość zaproszonych gości. Na podstawie tych informacji można skomponować menu, a także podjąć dalsze kroki co do organizacji. Wszelkie szczegóły będą ustalane z obsługą, dlatego współpraca powinna przebiegać bez zarzutu. Dla gości bardzo ważna będzie bezproblemowa lokalizacja i zielona okolica, w której można odetchnąć i odpocząć.

Wielkość sali i ilość miejsc

Przed poszukiwaniem miejsca na imprezę okolicznościową trzeba dokładnie sprecyzować, jakie są nasze potrzeby. Rodzaj imprezy i ilość gości wpłynie na to, jak dużą salę trzeba znaleźć. W przypadku wesela liczba gości i podawanych posiłków będzie znacząco różniła się od imprezy urodzinowej. Trzeba także uwzględnić miejsce na ewentualny zespół lub orkiestrę. Goście często przyjeżdżają swoimi samochodami, więc najlepiej, by na terenie posesji był parking. W przeciwnym razie goście sami będą musieli sobie znaleźć miejsce postojowe, co czasem bywa bardzo problematyczne.

Dobra lokalizacja i spokojna okolica

Sala powinna być usytuowana w dogodnej lokalizacji. Ze względu na otoczenie zieleni i spokojną okolicę, największą popularnością cieszą się miejsca położone poza dużymi miastami. W przypadku wielu gości przejezdnych dobrym pomysłem jest znalezienie sali przy wyjeździe z miasta. Nie będzie wtedy problemu z podróżą zarówno u osób mieszkających w pobliskiej aglomeracji, jak i u tych, którzy podróżują z daleka. Aranżacja ogrodu na powietrzu jest równie ważna, jak wygląd sali. Będą z niego korzystać goście, którzy wyjdą z imprezy, by zapalić, odetchnąć i porozmawiać.

Pracownik z Dworku Mieszczańskiego w Konopnicy pod Lublinem mówi: Posiadamy klimatyczną salę z romantycznym wystrojem i przylegającą do niej oranżerię. Pomieszczenia można aranżować według swoich potrzeb.

Skomponowanie menu i serwowanie posiłków

Kolejnym ważnym punktem jest możliwość wyboru posiłków z menu, a także sposób ich serwowania. Dania powinny być dostosowane do gości i obecnych trendów, dlatego można dowiedzieć się od kucharzy, co najlepiej pasuje do wybranej imprezy. Podobnie jest ze sposobem serwowania – na chrzcinach i weselach zjemy zupę, drugie danie i wiele innych potraw. Urodziny, wieczór kawalerski lub firmowy bankiet mogą odbywać się przy szwedzkim stole. Podawanie posiłków oraz organizacja wielu innych rzeczy należy do obsługi sali. Powinien to być zgrany zespół osób, które bez problemu spełnią wymagania swoich klientów i poradzą sobie z każdym problemem.