Wigilia firmowa
19 sierpnia 2021

Kategoria:
Rozrywka

Jak zorganizować udaną wigilię firmową? 

Wigilia firmowa wielu pracownikom kojarzy się z przykrym obowiązkiem i koniecznością spędzenia czasu w nieco drętwej atmosferze. Jest tak szczególnie wtedy, gdy osoba odpowiedzialna za organizację takiego spotkania nie przykłada się do tego zadania i stawia na uniwersalne rozwiązania. Aby wigilia firmowa była udana, trzeba podążać zgodnie z kilkoma zasadami. O czym warto pamiętać, organizując przyjęcie tego typu?

Dopasowanie do charakteru pracowników 

Wigilia firmowa powinna być zaplanowana w taki sposób, by spełnić oczekiwania jak największej liczby pracowników. Gdy jest to młode grono, warto postawić na luźną atmosferę. W większości przypadków lepiej zrezygnować z jakichkolwiek motywów religijnych i potraktować spotkanie jedynie jako tradycję. Jeśli wiesz jednak, że wszystkie zaproszone osoby są wierzące, można pominąć tę zasadę.

Ważne jest też zdecydowanie, czy podczas wigilii zostaną wręczone prezenty dla pracowników. Jeśli tak, konieczne jest ich dostosowanie do charakteru czy zajęć konkretnych osób. Uniwersalne prezenty nie robią już wrażenia, dlatego dobrym pomysłem okazuje się postawienie np. na wysokiej jakości pióra z odpowiednim grawerem czy słodycze zgodne z upodobaniami konkretnej osoby.

Wybór odpowiedniego miejsca 

Niektórzy pracodawcy decydują się na organizowanie wigilii firmowej w swojej siedzibie, ale jeśli nie ma takiej możliwości, dobrym pomysłem jest postawienie na wynajęcie sali w lokalu. Doskonały przykład takiej lokalizacji to Restauracja Faust w Dąbrowie Górniczej. W tym miejscu można oderwać się na chwilę od atmosfery typowo biurowej i nie przejmować się koniecznością samodzielnego organizowania posiłków. Lokal oferuje zróżnicowane menu, które da się dostosować do preferencji zaproszonych osób.

Najważniejszy punkt, czyli jedzenie na wigilię firmową 

Wyżywienie jest najważniejszym aspektem podczas wigilii firmowej. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, takich jak pierogi, barszcz czy karp. Niektóre osoby tego dnia praktykują post, dlatego warto postawić na dania bezmięsne. Inne natomiast są uczulone na konkretne składniki. Dobrym pomysłem jest więc przeprowadzenie wywiadu wśród pracowników i upewnienie się, że każdy z nich będzie miał do wyboru co najmniej kilka propozycji. Firmy zajmujące się przygotowaniem dań na takie okazje są otwarte na sugestie i wymagania osób organizujących przyjęcie.

Nie można zapominać też o słodkościach. Idealnie sprawdzą się zarówno ciasta, jak i mniejsze ciasteczka lub babeczki. Niektóre osoby decydują się również na szwedzki stół. Warto zadbać również o szeroki wybór napojów, nie tylko ciepłych, lecz także zimnych.