Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak powstaje rum i jakie są jego rodzaje?
Jak produkuje się rum?
Produkcja rumu w znacznym stopniu zależna jest od miejsca powstawania trunku. Podstawą do jego wytworzenia w każdym państwie jest melasa z trzciny cukrowej oraz drożdże. Jego produkcja rozpoczyna się od zmieszania drożdży z wodą oraz z cukrem, doprowadzając do ich fermentacji. Do jasnych rumów, które mają mieć delikatniejszy smak, dodawane są drożdże fermentujące szybciej, natomiast do tych intensywniejszych, wolniej. Następnie trunek poddawany jest destylacji i przelewany zostaje do odpowiedniego rodzaju beczek. Najkrótszy czas leżakowania rumu to około 12 miesięcy i to od zastosowanej długości zależy, jak intensywny będzie jego smak oraz kolor. Ostatnim krokiem uzyskania alkoholu jest jego filtracja. Co ciekawe, na rynku polskim coraz częściej pojawiają się niezależni botlerzy rumu, którzy nabywają napój bezpośrednio z gorzelni, jednak poddając go specyficznemu leżakowaniu, wytwarzają własne i unikalne mieszanki alkoholu.Rum biały, złoty i czarny - czym się różnią?
Istnieją różne klasyfikacje rumu, które dzielą je zarówno ze względu na kraj pochodzenia, smak, jak i kolor. Jedną z najpopularniejszych typologii jest podział napoju na kolor biały, czarny oraz złoty. Rum jasny nazywany również białym i srebrnym leżakuje przez około 1 rok. Jest to delikatny trunek o bardzo subtelnym i jednocześnie owocowym smaku, który zazwyczaj wykorzystywany jest do popularnych drinków, takich jak pinacolada lub mojito. Rum czarny dostępny w sklepie internetowym Spirit Depot to z kolei alkohol o wyrazistym i mocnym aromacie, który dojrzewa w dębowych beczkach. Na jego cierpki posmak oddziałuje dłuższy proces fermentacji oraz rodzaj zastosowanych beczek. Jego ciemna barwa zawdzięczana jest dodatkowi karmelu, wyczuwalnego w czasie degustacji. Co więcej, ciemne rumy zazwyczaj produkowane są na Jamajce, Barbados lub Haiti. Rum złoty pochodzący z Wysp Morza Karaibskiego, podobnie jak biały ma delikatniejszy smak, ale wyróżnia się on nieco intensywniejszym aromatem, na który wpływa 5-letni okres leżakowania oraz rodzaj wybranej beczki do procesu dojrzewania.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana