Produkcja rumu
1 października 2021

Kategoria:
Rozrywka

Jak powstaje rum i jakie są jego rodzaje?  

Rum to wysokoprocentowy alkohol produkowany we wszystkich miejscach występowania trzciny cukrowej, takich jak Morze Karaibskie, Afryka, Indonezja oraz wiele innych angielskich, hiszpańskich i francuskich wysp. Większości osób kojarzony jest on głównie jako dodatek do drinków, niemniej jednak poszczególne rodzaje rumu wyróżniają się zupełnie innym i niepowtarzalnym smakiem. Jak wygląda produkcja trunku i jak rozróżnić jego rodzaje? Podpowiadamy.

Jak produkuje się rum?

Produkcja rumu w znacznym stopniu zależna jest od miejsca powstawania trunku. Podstawą do jego wytworzenia w każdym państwie jest melasa z trzciny cukrowej oraz drożdże. Jego produkcja rozpoczyna się od zmieszania drożdży z wodą oraz z cukrem, doprowadzając do ich fermentacji. Do jasnych rumów, które mają mieć delikatniejszy smak, dodawane są drożdże fermentujące szybciej, natomiast do tych intensywniejszych, wolniej.

Następnie trunek poddawany jest destylacji i przelewany zostaje do odpowiedniego rodzaju beczek. Najkrótszy czas leżakowania rumu to około 12 miesięcy i to od zastosowanej długości zależy, jak intensywny będzie jego smak oraz kolor. Ostatnim krokiem uzyskania alkoholu jest jego filtracja.

Co ciekawe, na rynku polskim coraz częściej pojawiają się niezależni botlerzy rumu, którzy nabywają napój bezpośrednio z gorzelni, jednak poddając go specyficznemu leżakowaniu, wytwarzają własne i unikalne mieszanki alkoholu.

Rum biały, złoty i czarny – czym się różnią?

Istnieją różne klasyfikacje rumu, które dzielą je zarówno ze względu na kraj pochodzenia, smak, jak i kolor. Jedną z najpopularniejszych typologii jest podział napoju na kolor biały, czarny oraz złoty. Rum jasny nazywany również białym i srebrnym leżakuje przez około 1 rok. Jest to delikatny trunek o bardzo subtelnym i jednocześnie owocowym smaku, który zazwyczaj wykorzystywany jest do popularnych drinków, takich jak pinacolada lub mojito.

Rum czarny dostępny w sklepie internetowym Spirit Depot to z kolei alkohol o wyrazistym i mocnym aromacie, który dojrzewa w dębowych beczkach. Na jego cierpki posmak oddziałuje dłuższy proces fermentacji oraz rodzaj zastosowanych beczek. Jego ciemna barwa zawdzięczana jest dodatkowi karmelu, wyczuwalnego w czasie degustacji. Co więcej, ciemne rumy zazwyczaj produkowane są na Jamajce, Barbados lub Haiti.

Rum złoty pochodzący z Wysp Morza Karaibskiego, podobnie jak biały ma delikatniejszy smak, ale wyróżnia się on nieco intensywniejszym aromatem, na który wpływa 5-letni okres leżakowania oraz rodzaj wybranej beczki do procesu dojrzewania.