8 sierpnia 2019

Kategoria:
Motoryzacja

Czym charakteryzują się rozdrabniacze do słomy?

W gospodarstwie rolnym zawsze jest wiele do zrobienia. Prace rolnicze są zazwyczaj żmudne i męczące. Nie powinien dziwić więc fakt, że coraz popularniejsza staje się ich mechanizacja. Wprowadzanie maszyn skutkuje nie tylko szybszym tempem wykonywania zaplanowanych prac, ale także ich efektywnością. Dobrym przykładem w tym kontekście są rozdrabniacze do słomy. Czym są i jakie mają zastosowanie?

Rozdrabniacze do słomy – co to takiego?

Rozdrabniacze do słomy są zwykle montowane w dolnej części osłony wylotowej kombajnu. Ich zadaniem jest cięcie słomy. Umożliwia to automatyzację jej przetwarzania. Dzięki temu może być ona wykorzystana w gospodarstwie.

Rozdrabniacze słomy są często stosowane równorzędnie ze ścielarkami. Te z kolei pozwalają na równomierne rozłożenie warstw słomy w przeznaczonych do tego miejscach.

Aby rozdrobnić słomę, należy podać ją ręcznie do wsypu. Tam zostaje zassana. Następnie specjalne, niezwykle ostre noże dokładnie ją tną. W ostatnim etapie słoma jest transportowana do otworu wylotowego. W tym momencie przyjmuje ona ostateczną postać.

Rozdrabniacze do słomy to wprost nieoceniony sprzęt dla rolników, którzy w swoich gospodarstwach dysponują sporymi nadwyżkami słomy. Dzięki nim może zostać ona przygotowana w sposób, który umożliwia jej wykorzystanie podczas hodowli zwierząt czy upraw – mówi fachowiec z firmy DOZAGRO z Odolanowa.

Dlaczego warto używać rozdrabniaczy do słomy?

Urządzenia te potrafią przetworzyć słomę nawet na drobną sieczkę. Są przydatne, jeżeli gospodarstwo zajmuje się produkcją zwierzęcą. To na bazie słomy powstaje przecież ściółka, która rozrzucana jest w kurnikach, chlewniach czy w oborach. Z niej powstaje także pasza dla zwierząt hodowlanych.

Aby wykorzystanie rozdrabniacza było jak najbardziej efektywne, należy stosować też funkcję ścielarki. Skorzystać na tym może produkcja ogrodnicza. Ścielarki do rozdrobnionej słomy świetnie sprawdzają się w uprawie malin, truskawek, borówek amerykańskich, kabaczków oraz dyń. Dzieje się tak, gdyż warstwa słomy o odpowiedniej grubości wpływa na wielkość oraz jakość plonu. Zapewnia ona utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności, a oprócz tego chroni warzywa i owoce przed pleśnią.

Rozdrabniacze do słomy są dobrym rozwiązaniem, jeśli w gospodarstwie pozostają znaczne ilości niewykorzystanej słomy. Za ich pomocą można produkować paliwo opałowe – brykiet. To świetny sposób na ogrzewanie budynków gospodarczych czy mieszkalnych. Brykiet ze słomy można także sprzedawać, co zdecydowanie podnosi rentowność prowadzonego gospodarstwa.