Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zastosowanie perforowanych opakowań foliowych
Każdy z nas, na co dzień spotka się z opakowaniami foliowymi. Jako konsumenci bardzo często z nich korzystamy, odwiedzając galerie handlowe, markety, jak i osiedlowe sklepiki. Jedną z rodzajów jest folia perforowana, która ma zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu oraz usług. Jest to produkt bardzo uniwersalny. Jakie są jego zalety oraz do czego najczęściej używa się perforowanych opakowań foliowych?
Czym jest folia perforowana i jakie są jej zalety?
Folia perforowana wytwarzana jest z tworzywa sztucznego. Może być ona jedno- lub dwuwarstwowa, jej grubość zazwyczaj nie przekracza 2 mm. Najbardziej charakterystyczną cechą są równo rozmieszczone otwory, które pozwalają na przepuszczanie światła. Opakowania z otworami napowietrzającymi stosowane są często przy pakowaniu produktów, które wymagają stałego dostępu powietrza. Dzięki otworom z opakowania odprowadzane jest także powietrze oraz para wodna. Perforacja umożliwia wymianę gazową z otoczeniem. Można używać także folii z mikroperforacją, o przepuszczalności odpowiedniej dla danego produktu. Jeżeli zależy Ci na wysokiej jakości materiałów od sprawdzonych dostawców folii, warto skorzystać z oferty firmy Mifol, która produkuje opakowania foliowe, a dostawcy regularnie dostarczają deklaracje zgodności, atesty spożywcze oraz inne szczegóły techniczne i badania opisujące dokładne właściwości folii.
Do czego używa się perforowanych opakowań foliowych?
Opakowań perforowanych używa się w wielu gałęziach. Najczęściej wykorzystywane są w branży spożywczej. Znajdują zastosowanie do pakowania świeżego, gorącego pieczywa, kabanosów, suszonych kiełbas czy niektórych warzyw. Mikroperforacje umożliwiają sałacie oddychanie, co sprawia, że produkt nie paruje od wewnątrz i nie gnije. Opakowania te mają na celu odprowadzić nadmiar wilgoci, przy minimalnym dostępie powietrza z zewnątrz, co sprawi, że zapakowany produkt pozostanie dłużej świeży. Oprócz tego może służyć, jako ochrona dla przewożonych towarów, ponieważ dzięki przepuszczalności światła i powietrza nie gromadzą się na produktach spożywczych bakterie.
Wiemy, do czego służą opakowania foliowe perforowane, a co z folią? Otóż chroni ona rośliny przed niekorzystnymi czynnikami pogodowymi. Umożliwia cyrkulację powietrza, a dzięki niej gleba w doniczce nie ulega zbyt szybko wysuszeniu. Chroni ona nie tylko przed upałem, ale również mrozem, wiatrem oraz przyspiesza wzrost roślin.
Folia perforowana to również idealny pomysł na oklejenie powierzchni witryn sklepowych czy pojazdów, np. autobusów, stąd jest to bardzo dobry pomysł na reklamę. Folia przepuszcza światło, więc mimo zamontowania folii z reklamą, użytkownicy komunikacji mogą korzystać z uroków miasta i podziwiać przez szybę widoki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana