Artykuł sponsorowany

Zasady transportu towarów o krótkiej przydatności

Zasady transportu towarów o krótkiej przydatności
Transport towarów charakteryzujących się krótkim terminem przydatności do spożycia, wśród których najczęściej wymienia się owoce i warzywa, wymaga bardzo dobrej organizacji całego procesu. Najważniejszą rolę odgrywa w nim czas, ponieważ artykuły spożywcze, które utracą wartość rynkową, a także walory smakowe oraz odżywcze, będą zagrożeniem dla zdrowia przyszłych konsumentów. Wobec tego transport towarów o krótkiej przydatności musi odbywać się szybko oraz z uwzględnieniem wielu wymagań legislacyjnych, które dotyczą jego jakości. Z tego artykułu dowiesz się, jakimi zasadami kierują się firmy zajmujące się transportem produktów spożywczych.

Czas i bezpieczeństwo przewożonych towarów

Jak już zostało wspomniane we wstępie, w transporcie żywności ważną kwestią jest czas. Aby zachować wszelkie walory transportowanych produktów, należy zapewnić jak najkrótszy czas dostawy do finalnego odbiorcy poprzez zastosowanie rozwiązań minimalizujących ryzyko opóźnień. W przeciwnym razie cenny ładunek w postaci towarów o krótkiej przydatności znacznie obniży swoją wartość. Elastycznym, funkcjonalnym oraz mało wymagającym wyjściem z takiej sytuacji jest transport drogowy, który pozwala na dostosowanie floty i tras w taki sposób, aby optymalnie wykorzystać zasoby, jakimi dysponuje przewoźnik. Należy również pamiętać, że transport żywności wiąże się z wymogiem stosowania odpowiednio zaprojektowanych skrzyń lub palet, które powinny być wykonane z drewna bądź plastiku. Jest to podyktowane różnorodnością świeżych towarów, do których należą m.in. produkty świeże, mrożone, suche, zapakowane, zwierzęce, roślinne, ciekłe i sypkie. Właściwe rozwiązania powinny zapewniać ochronę w trakcie transportu oraz łatwość w załadunku i wyładunku towarów.

Regulacja warunków transportu

Transport towarów o krótkiej przydatności jest także obwarowany pewnymi regulaminami określonymi w Konwencji ATP –  międzynarodowej ustawie sporządzonej w 1970 roku, którą Polska przyjęła 14 lat później. Zawiera ona:
  • maksymalne temperatury w trakcie transportu artykułów żywnościowych – schłodzonych i mrożonych,
  • klasyfikacje pojazdów do transportu żywności,
  • metody badań i znakowania pojazdów.
W wielu krajach Unii Europejskiej istnieje również wymóg, według którego przewoźnicy muszą stosować urządzenia służące do monitorowania i rejestracji temperatury przewożonych zmrożonych lub schłodzonych towarów. Mogą to być np. termografy kontrolujące pracę agregatów w chłodniach i mroźniach – wyjaśnia założyciel firmy transportowej Atak Logistik Sp. z o.o., która specjalizuje się w organizacji procesów transportowych i logistycznych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.