Artykuł sponsorowany

Zasady bezpiecznego transportu żywności

Zasady bezpiecznego transportu żywności
Artykuły żywnościowe, szczególnie te o krótkim okresie przydatności, powinny być transportowane z zachowaniem wyjątkowo wysokich standardów – od warunków, w jakich będą przewożone zależy w końcu ich jakość, a tym samym zdrowie konsumentów.

Wybór środka transportu

Najczęstszą formą transportu środków spożywczych jest transport drogowy przy wykorzystaniu odpowiednio wyposażonych ciężarówek i innych pojazdów samochodowych. Jego największą zaletą jest bardzo duża mobilność i funkcjonalność – dzięki rozbudowanej infrastrukturze drogowej samochody dostawcze są w stanie dotrzeć niemal wszędzie, zaś szeroki wybór technologii pozwala transportować produkty każdego rodzaju. Rodzaj pojazdu i jego wyposażenie powinno być adekwatne do charakterystyki przewożonego towaru. Najczęściej do przewozu stosowane są:
  • Cysterny – do przewozu produktów płynnych, np. mleka
  • Chłodnie – to pojazdy umożliwiające utrzymanie w komorze temperatury od -1 do 100 stopni Celsjusza przy pomocy specjalnej aparatury
  • Mroźne – dzięki aparaturze pojazdy to pozwalają utrzymać w komorze temperatury od -250 do -2 stopni Celsjusza
  • Izotermy – w komorze tych pojazdów przed długi czas utrzymywana jest stała temperatura, jednak nie posiadają one żadnej aparatury chłodzącej.
Pojazdy do przewozu żywności powinny być wyposażone w aparaturę monitorującą warunki wewnątrz komory załadunkowej.

Utrzymanie właściwych warunków sanitarnych

Bezpieczeństwo ładunku jest uzależnione od warunków, w jakich będzie on przewożony. Poza wspomnianą koniecznością kontrolą temperatury oraz innych parametrów wewnątrz komory ładunkowej, firmy przewożące zobowiązane są do kontrolowania załadunku towarów, a także dbania o czystość komór ładunkowych. Wspomnieć również warto o konieczności dokładnego dokumentowania warunków, w jakich przewożona jest żywność – kwestia ta jest regulowana prawnie.

Czas transportu

Bardzo duża część artykułów spożywczych charakteryzuje się bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia, co w połączeniu z wrażliwością na temperatury czy wilgoć sprawia, że ich transport stanowi bardzo poważne wyzwanie logistyczne. Niezwykle istotną rolę odgrywa czas – im szybciej zostanie zrealizowany cały proces transportu, wraz z wszystkimi formalnościami, tym mniejsze ryzyko, że przewożone produkty stracą swoje walory smakowe i odżywcze, a tym samym wartość rynkową. Profesjonalne usługi z zakresu transportu żywności świadczy firma Transmaster.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.