dokarmianie pszczół
27 października 2021

Kategoria:
Inne

Zalety stosowania gotowych inwertów pszczelich

Syrop pszczelarski, zwany też inwertem pszczelim to gotowy, płynny pokarm dla pszczół. Jest mieszanką cukrów prostych, dwucukrów oraz innych składników, doskonale dopasowanych do potrzeb żywieniowych pszczół. Zarówno swoim składem, jak i konsystencją, syrop pszczeli do złudzenia przypomina miód. Jakie zalety wynikają ze stosowania gotowych inwertów pszczelich? Odpowiadamy!

Czym jest inwert pszczeli?

Inwert pszczeli, zwany też syropem pszczelarskim to jeden z zamienników miodu, stanowiącego naturalny pokarm dla pszczół. Podbieranie miodu przez pszczelarza mogłoby sprawić, że pszczołom zabraknie pożywienia, co w konsekwencji mogłoby prowadzić do chorób lub nawet wymierania całych rodzin pszczelich. Syrop pszczelarski podawany jest pszczołom również w trudniejszych okresach, w których zdobywanie pokarmu tradycyjną drogą nie jest możliwe. Inwert podaje się w celu zaspokojenia potrzeb żywieniowych pszczół, głównie jesienią, zimą i wczesną wiosną. Gotowe syropy pszczelarskie dostępne w specjalistycznych sklepach pszczelarskich, stanowią połączenie cukrów prostych: glukozy i fruktozy oraz dwucukrów (zwykle maltoza), w odpowiednich proporcjach. Wysokiej jakości, przebadane i certyfikowane syropy pszczelarskie możesz nabyć w Holger Food.

Jakie zalety wynikają ze stosowania gotowych syropów pszczelich?

Stosowanie gotowych syropów pszczelarskich ma wiele zalet, wśród których wymienić warto:

  • oszczędność czasu – stosując gotowe inwerty pszczele, oszczędzasz cenny czas. Syropów nie musisz bowiem mieszać, podgrzewać ani rozpuszczać, są one gotowe do podania bezpośrednio po otwarciu pojemnika;
  • wydajność – gotowe inwerty są znacznie bardziej wydajne, niż pokarm dla pszczół przygotowywany w domu. Ponadto można przechowywać go przez dłuższy czas;
  • bezpieczeństwo – stosując syrop pszczelarski oferowany przez specjalistyczne sklepy, masz pewność, że podajesz swoim owadom to, co najlepsze. Syropy są bowiem wolne od drobnoustrojów i przygotowywane z zachowaniem rygorystycznych norm higienicznych, dzięki czemu nie ma ryzyka, że pszczoły zachorują lub zatrują się;
  • zbilansowany i stały skład – gotowy syrop pszczelarski to gwarancja stałego składu i odpowiednich proporcji. Poszukując wysokojakościowego syropu pszczelarskiego, warto zwrócić uwagę na zawartość fruktozy, która warunkuje przyswajalność pokarmu przez owady. W wysokiej jakości produktach jej zawartość nie powinna być niższa niż 25% (w suchej masie). Zachowanie właściwych proporcji pozwala również na ograniczenie do minimum krystalizacji syropu.