Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety osłonek poliamidowych
Zalety osłonek poliamidowych
Barierowość to cecha polegająca na nieprzepuszczaniu wszelkiego rodzaju gazów, zapachów, tlenu, powietrza czy pary wodnej (w niskim stopniu) lub też jakichkolwiek substancji. Barierowość obejmuje także bakterie, a nawet promienie UV. Barierowość jest cechą, ale i największą korzyścią osłonek poliamidowych – dzięki niej możemy być pewni, że żywność opakowana w taką folię będzie miała bardzo długi termin przydatności do spożycia (niektóre modele zapewniają nawet do 120 dni, a większość modeli do 90 dni). Po otwarciu żywność będzie nadal świeża i będzie miała zachowany dobry smak. Jednocześnie osłonki poliamidowe są bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne, choć z pozoru sprawiają wrażenie delikatnych. Są również bardzo elastyczne – można je bez problemu formować, marszczyć, wiązać sznurkiem czy zamykać klipsem, a. Pomimo tego, że są tworzywem całkowicie sztucznym, nie trzeba się obawiać, że żywność przesiąknie „sztucznym” zapachem – osłonki są bowiem zupełnie bezwonne i nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne z żywnością. Dzięki tym właściwościom spełniają wymagania sanitarno-epidemiologiczne. Takie osłonki znajdziemy w ofercie wyspecjalizowanych firm, takich jak na przykład Supravis.Zastosowanie i technologia osłonek poliamidowych
Aby móc spełniać te wymogi, technologia produkcji osłonek poliamidowych zapewnia wymienione wyżej właściwości na całej powierzchni ścianek – niezależnie od rozmiaru pakowanej żywności. Nie tracą tych właściwości w dość dużej amplitudzie temperatur, wynoszącej od -20° C do 90° C, a niektóre modele nawet do 125° C. Osłonki mają jednorodną grubość oraz kaliber, choć mogą mieć wiele warstw; dostępne są modele jedno, pięcio lub siedmiowarstwowe. Stosowana technologia pozwala na barwienie osłonek na wiele kolorów lub z dowolnym nadrukiem, który nie wpływa na żywność. Jak więc widać, popularność tego rozwiązania nie wzięła się bez powodu – i można podejrzewać, że jeszcze długo nie powstanie technologia, która pozwalałaby na jej zastąpienie. Osłonki poliamidowe najczęściej stosowane są do pakowania wyrobów garmażeryjnych – wędlin gotowanych i parzonych, ich zastosowanie obejmuje także szynki, pasztety czy wszelkiego rodzaju pasty.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana