Artykuł sponsorowany

Zalety osłonek poliamidowych

Zalety osłonek poliamidowych
Osłonki poliamidowe stały się standardową technologią pakowania pewnych rodzajów żywności. Spotykamy je dziś w każdym sklepie, a ich wygląd w niczym nie ustępuje dziś innym rodzajom opakowań – a to tylko jedna z wielu zalet osłonek poliamidowych. Jak się je stosuje, gdzie się je stosuje i jakie jeszcze mają one zalety? Przeczytaj poniższy artykuł!

Zalety osłonek poliamidowych

Barierowość to cecha polegająca na nieprzepuszczaniu wszelkiego rodzaju gazów, zapachów, tlenu, powietrza czy pary wodnej (w niskim stopniu) lub też jakichkolwiek substancji. Barierowość obejmuje także bakterie, a nawet promienie UV. Barierowość jest cechą, ale i największą korzyścią osłonek poliamidowych – dzięki niej możemy być pewni, że żywność opakowana w taką folię będzie miała bardzo długi termin przydatności do spożycia (niektóre modele zapewniają nawet do 120 dni, a większość modeli do 90 dni). Po otwarciu żywność będzie nadal świeża i będzie miała zachowany dobry smak. Jednocześnie osłonki poliamidowe są bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne, choć z pozoru sprawiają wrażenie delikatnych. Są również bardzo elastyczne – można je bez problemu formować, marszczyć, wiązać sznurkiem czy zamykać klipsem, a. Pomimo tego, że są tworzywem całkowicie sztucznym, nie trzeba się obawiać, że żywność przesiąknie „sztucznym” zapachem – osłonki są bowiem zupełnie bezwonne i nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne z żywnością. Dzięki tym właściwościom spełniają wymagania sanitarno-epidemiologiczne. Takie osłonki znajdziemy w ofercie wyspecjalizowanych firm, takich jak na przykład Supravis.

Zastosowanie i technologia osłonek poliamidowych

Aby móc spełniać te wymogi, technologia produkcji osłonek poliamidowych zapewnia wymienione wyżej właściwości na całej powierzchni ścianek – niezależnie od rozmiaru pakowanej żywności. Nie tracą tych właściwości w dość dużej amplitudzie temperatur, wynoszącej od -20° C do 90° C, a niektóre modele nawet do 125° C. Osłonki mają jednorodną grubość oraz kaliber, choć mogą mieć wiele warstw; dostępne są modele jedno, pięcio lub siedmiowarstwowe. Stosowana technologia pozwala na barwienie osłonek na wiele kolorów lub z dowolnym nadrukiem, który nie wpływa na żywność. Jak więc widać, popularność tego rozwiązania nie wzięła się bez powodu – i można podejrzewać, że jeszcze długo nie powstanie technologia, która pozwalałaby na jej zastąpienie. Osłonki poliamidowe najczęściej stosowane są do pakowania wyrobów garmażeryjnych – wędlin gotowanych i parzonych, ich zastosowanie obejmuje także szynki, pasztety czy wszelkiego rodzaju pasty.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.