Artykuł sponsorowany

Właściwości i zastosowanie peletu

Właściwości i zastosowanie peletu
Pelet drzewny to paliwo, które zyskuje coraz większe znaczenie w technice grzewczej. Ma to przede wszystkim związek z dyrektywami Unii Europejskiej dotyczącymi polityki klimatycznej oraz ograniczenia zużycia paliw kopalnianych na rzecz paliw ekologicznych. Pelet drzewny jest bowiem surowcem całkowicie odnawialnym – można go wyprodukować z właściwie dowolnych roślin. Wzrost popytu na pelet drzewny – także w Polsce – może zatem tylko cieszyć. W związku z tym, że jego użycie jest coraz bardziej powszechne, warto zgłębić wiedzę na jego temat.

Pelet drzewny – podstawowe informacje

Wiemy już, że pelet może powstać z dowolnego rodzaju roślin. Najczęściej jednak produkuje isę go ze ścinek, trocin i wiórów. Materiały te sa najbardziej pożądane ze względu na ich wysoką kaloryczność, czyli wydajność w trakcie spalania. Spalając pelet wyprodukowany z tego typu odpadów wytworzymy znacznie więcej ciepła. Najczęściej spotykany pelet składa się w trzydziestu procentach z trocin pochodzących z drzew liściastych i w siedemdziesięciu procentach z trocin drzew iglastych. Jego produkcja zaczyna się od suszenia i rozdrabniania trocin. Są one następnie podgrzewane do momentu, w którym zawarta w ścinkach lignina zaczyna nabierać właściwości spajających. Gorąca, celulozowo‐ligninowa masa jest następnie granulowana. Ziarna peletu nie przekraczają zwykle średnicy ośmiu milimetrów i długości kilku centymetrów. Jednym z polskich dystrybutorów peletu drzewnego jest firma Multi.

Właściwości peletu drzewnego

Pelet jest świetnym paliwem do stosowania w pizzeriach, ciepłowniach, hotelach, muzeach, piekarniach i wszędzie tam, gdzie liczy się przede wszystkim czystość i wydajność. Spalanie peletu drzewnego nie niesie ze sobą konieczności częstego pozbywania się popiołu – zawartość popiołu w pelecie wynosi maksymalnie pól procenta. Podobnie niska jest zawartość wilgoci wynosząca do dziesięciu procent (zwykle około sześciu‐siedmiu). Dodatkowo, pelet pozbawiony jest substancji rakotwórczych i szkodliwych dla środowiska, nie wywołuje także alergii. Jego spalanie uwalnia minimalne ilości dwutlenku węgla, a jego kaloryczność plasuje się na poziomie 19000 kJ/kg, co oznacza, że pelet drzewny znajduje się w ścisłej czołówce wysokowydajnych paliw grzewczych. Najważniejsze jest przede wszystkim to, by wybierać pelet z certyfikacją DINplus. Wymusza on na producencie peletu coroczne poddawanie się audytom kontrolnym. Audyty mają za zadanie sprawdzić, czy produkcja spełnia wszelkie wymagane do zdobycia certyfikatu wymagania jakościowe.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.