Artykuł sponsorowany

Rodzaje olejów roślinnych

Rodzaje olejów roślinnych

Oleje to produkty niezbędne w każdej kuchni. Powszechnie używamy ich do smażenia oraz pieczenia, niektóre z nich spożywamy również na zimno jako dodatek do dań, takich jak sałatki. Oleje różnią się między sobą nie tylko tym, z jakiej rośliny są pozyskiwane, ale również metodami ich produkcji. Czynniki te mają bardzo istotne znaczenie dla ich właściwości zdrowotnych i smakowych, zastosowania, czasu przydatności do spożycia.

Z czego produkuje się olej?

Oleje można wytwarzać z różnych gatunków roślin. W Polsce największą popularnością cieszą się produkty otrzymywane ze słonecznika oraz rzepaku, jednak na półkach sklepowych znajdziemy również oleje tłoczone z pestek dyni lub winogron, z oliwek, lnu, soi, sezamu, ryżu, konopi i wielu innych roślin. Każdy z nich naturalnie charakteryzuje się odmiennymi właściwościami smakowymi oraz zdrowotnymi i znajduje nieco odmienne zastosowanie w kuchni. Wszystkie jednak tłoczone są z nasion lub owoców roślinnych, czyli części zawierających najwięcej substancji odżywczych.

Olej rzepakowy

Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystniej wpływających na pracę układu krwionośnego i serca oraz obniżających zawartość „złego” cholesterolu. Dlatego uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów na świecie, co przy stosunkowo niskiej cenie czyni go obowiązkowym składnikiem w każdej kuchni. Co ważne olej rzepakowy może być stosowany zarówno na zimno, np. do surówek, jak i do smażenia.

Olej słonecznikowy

Uważany jest za olej uniwersalny, dlatego zwykle używa się go do smażenia. Jest to jednak błąd, bowiem w wysokiej temperaturze zawarte w nim substancje odżywcze ulegają rozpadowi. Jakie to substancje? Między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe oraz bardzo cenna witamina E. Spożywanie oleju słonecznikowe – w umiarkowanych ilościach pozwala zwalczać skutki miażdżycy i obniżyć poziom cholesterolu.

Producentem wysokiej jakości olejów słonecznikowych i rzepakowych jest firma Erjox.

Tłoczenie oleju

Olej pozyskiwany jest w procesie tłoczenia, które może odbywać się na różne sposoby. Najwyższej jakości produkty uzyskuje się z pierwszego tłoczenia na zimno – odbywa się ono w specjalnych prasach, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 50 stopni C. Dzięki temu olej nie jest pozbawiany cennych substancji odżywczych. Niestety, metoda ta nie jest zbyt wydajna, dlatego też w większości przypadków stosuje się tłoczenie na ciepło, które co prawda pozwala obniżyć koszt uzyskania oleju i jego finalną cenę, jednak jednocześnie obniża jego jakość.

Rafinacja oleju

Celem rafinacji jest oczyszczenie oleju z niepotrzebnych składników, poprawa jego klarowności oraz wydłużenie przydatności do spożycia. Zwolennicy naturalnych, mętnych olejów bardzo często podkreślają że w procesie rafinacji olej traci swoje cenne wartości odżywcze oraz smak i zapach. Pierwszy argument nie jest do końca zgodny z prawdą, gdyż prawidłowo przeprowadzona rafinacja pozwala usunąć z oleju wiele szkodliwych związków i pierwiastków, m.in. metale. W kwestii drugiego argumentu warto kierować się własnym gustem. Oleje rafinowane mają słabszy smak, ale przez to nie wpływają – również negatywnie – na smak przygotowywanych na nich potraw.

 

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.