22 sierpnia 2019

Kategoria:
Inne

Rodzaje hal udojowych

Dojenie krów w gospodarstwie mlecznym jest zaliczane do tych czynności, które zabierają najwięcej czasu i są bardzo pracochłonne. Czas pracy i wkładany w nią wysiłek są stopniowo minimalizowane poprzez rozwój mechanizacji rolnictwa. Jednym z obszarów zastosowania współczesnych technologii w rolnictwie jest właśnie zastąpienie doju ręcznego dojem mechanicznym. Ten ostatni odbywa się w halach udojowych znanych jako dojarnie.  Poznaj ich rodzaje.

Co to są hale udojowe?

Hale udojowe, czyli dojarnie, wykorzystywane są w oborach wolnostanowiskowych i wolnowybiegowych. W takich pomieszczeniach proces doju krów jest całkowicie zautomatyzowany. Oznacza to, że aparaty udojowe są zakładane na wymiona krów i mechanicznie odciągają mleko.

Hale udojowe składają się z następujących elementów:

  • poczekalnia – znajdują się w niej krowy oczekujące na dój ustawione w kolejce;
  • dojarnia – obszar, w którym znajdują się stanowiska udojowe
  • korytarz powrotny;
  • pomieszczenie do schładzania i przechowywania mleka.

Hala udojowa jako obszar, w którym odbywa się dój, powinna chronić krowy przed uszkodzeniami i stresem. Jednak konstrukcja i wyposażenie dojarni ma zapewnić komfort nie tylko krowom, ale także obsłudze (dojarzom), która w nich pracuje.

Jakie są rodzaje hal udojowych?

Firma AGRO-MILK specjalizuje się w wyposażeniu i obsłudze gospodarstw mlecznych, w tym w montażu dojarek, hal i robotów udojowych oraz w serwisowaniu urządzeń udojowych.
W zależności od rozmieszczenia stanowisk udojowych można wyróżnić kilka podstawowych rodzajów hal udojowych:

  • hala udojowa typu bok w bok – krowy ustawione są bokiem tuż obok siebie, jedna przy drugiej w niewielkich odległościach. Hala tego typu określana jest również jako prostopadła, ponieważ krowy ustawione są tyłem do kanału udojowego.
  • hala udojowa typu rybia ość – stanowiska udojowe ustawione są ukośnie (układ przypominający rybie ości bądź wzór jodełkowy). Krowy ustawione są tyłem pod kątem od 30°do 60° do kanału udojowego. Dzięki różnym kątom ustawienia krów dojarnie tego typu odpowiednie są dla pomieszczeń o niewielkich rozmiarach.
  • hala udojowa typu tandem – stanowiska udojowe umieszczone są w rzędzie jedno za drugim (krowa za krową). Każde indywidualne stanowisko to osobny boks, w którym krowy ustawione są bokiem do dojarza. Każda krowa jest wprowadzana do boksu i wyprowadzana z niego osobno, bez czekania na pozostałe zwierzęta.
  • hala udojowa typu karuzela – typ hali, który zajmuje największą powierzchnię i zarazem jest najbardziej wydajny. Stanowiska udojowe znajdują się na ruchomej platformie obracanej o 360° po każdym cyklu doju. Stanowiska udojowe mogą być typu bok w bok, tandem lub rybia ość.

Wybierając odpowiedni typ hali udojowej, przeważnie bierze się pod uwagę:

  • przepustowość dojarni (liczba krów na godzinę);
  • komfort pracy obsługi dojarni (dobra obserwacja zwierzęcia i wygodny dostęp do wymienia);
  • komfort krów w stanowisku udojowym (np. dostosowanie stanowiska do budowy i wielkości zwierzęcia).