Artykuł sponsorowany

Rodzaje grzybów hodowlanych

Rodzaje grzybów hodowlanych
Większość odmian grzybów jadalnych to grzyby leśne, które występują tylko sezonowo. Są jednak takie rodzaje grzybów, które można zajadać cały rok, ponieważ wyrastają w specjalnych hodowlach. Do tych drugich należą pieczarki i boczniaki.

Pieczarki

W naszym hoduje się pieczarki, które występują w 20 odmianach. Pieczarki rosną również na łąkach, jednak tych nie powinno się zbierać – wchłaniają one różnego rodzaju substancje, w tym także te trujące. W przeciwieństwie do grzybów typowo leśnych, pieczarki z łatwością poddają się hodowli. Jako, że są one grzybami saprofitycznymi (czerpią substancje odżywcze i energię z obumarłych szczątków roślinnych), to nie są wymagające i mogą rosnąć dosłownie wszędzie – można uprawiać je nawet w piwnicy, w warstwowo ustawionych skrzynkach. Jedyne, czego potrzebują to odpowiednio wysoka temperatura, ciemność i wilgotność oraz właściwe podłoże (słoma z nawozem końskim) Choć grzyby z zasady nie posiadają wielu wartości odżywczych, to pieczarki są świetnym uzupełnieniem zdrowej diety – zawierają 3% białka, tyle samo węglowodanów i niecały procent błonnika. Ponadto, bogate są w potas i fosfor, zawierają niewielkie ilości wapnia, żelaza i jodu, a także śladowe ilości witamin E, C oraz tych z grupy B. Są również łatwe w przygotowaniu.
- Pieczarki to jedyne grzyby, które można jeść na surowo, dlatego świetnie sprawdzą się jako składnik surówek oraz sałatek. Można podawać je również w postaci duszonej, smażonej i marynowanej. – przekonuje nasz rozmówca z firmy Rawona zajmującej się produkcją pieczarek.

Boczniaki

Grzybami, które coraz bardziej zyskują na popularności w naszym kraju są boczniaki. Ich znakiem charakterystycznym są biały trzon i duży, gładki, jasny kapelusz, który ma barwę kremowo-białą lub kości słoniowej. Boczniaki hodowane są w dużych ilościach. Mogą rosnąć zarówno na drewnie bukowym i topolowym, jak i na słomie czy innego rodzaju substratach roślinnych. Do ich hodowli niepotrzebne są wyjątkowe umiejętności – mogą nią zajmować się również amatorzy. Boczniaki są wspaniałymi zamiennikami świeżych grzybów leśnych, ponieważ mają zaskakująco wiele zalet. Poza ogromnymi walorami smakowymi, posiadają znaczne wartości odżywcze - bogate są  w witaminy z grupy B, witaminy PP, niacyny i wiele związków mineralnych, w tym potas, wapń, magnez, sód, żelazo, fosfor i cynk. Co więcej, zawierają także sporą ilość białka, a w ich owocnikach odkryto obecność B-D-glukany, czyli substancji o działaniu antyrakowym. Warto również wspomnieć, że boczniaki bogate są także w kwas foliowy i enzymy powodujące obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, dlatego warto je włączyć do swojej diety. Jak widać, grzyby hodowlane posiadają wiele zalet, dzięki którym mogą być atrakcyjnymi składnikami przyrządzanych przez nas potraw. W przeciwieństwie do grzybów leśnych, są nie tylko łatwiej dostępne, ale również bardziej korzystne pod względem wartości odżywczych oraz ceny.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.